Apple o proizvodnji iPad-a u Indiji

Indija istražuje mogućnosti da neke od Apple-ove proizvodnje iPad prenese u zemlju iz Kine, prema dva izvora bliska indijskoj vladi. Rečeno je da tehnološki gigant vodi stalne razgovore sa zvaničnicima, medjutim nisu napravljeni nikakvi konkretni planov.

PCPress.rs Image

Apple je ranije ove godine objavio da je počeo da sklapa svoj vodeći iPhone 14 u južnoj Indiji. Tehnološki gigant već nekoliko godina proizvodi starije modele iPhone-a u zemlji.

Ambicije tehnološkog giganta da diverzifikuje veći deo svog lanca snabdevanja dalje od Kine usledile su posle protesta širom zemlje u poslednje dve nedelje usred stroge politike Pekinga bez Covid-a. Apple je početkom novembra upozorio da će isporuke iPhone-a biti odložene zbog karantina u Kini, a analitičari su smanjili procene iPhone-a za ključni praznični kvartal.

Wall Street Journal je tokom vikenda objavio da Apple aktivno želi da prebaci proizvodnju iz Kine u druge zemlje Azije, uključujući Indiju i Vijetnam.

Međutim, izvori upozoravaju da bi nedostatak visokokvalifikovanih talenata i pojedinaca sa stručnošću u izgradnji veoma složenih uređaja poput iPada mogao usporiti ove planove u Indiji. Spoljnopolitička pozadina takođe ne pomaže, jer rastu tenzije između Indije i Kine. Dve zemlje su se poslednjih godina sukobile oko teritorijalnih sporova koji su doveli do eskalacije vojnog prisustva na indijsko-kineskoj granici.

Pročitajte i:  SAD će zahtevati preglede vozila iz Kine

Gene Munster iz kompanije Loop Ventures procenjuje da se 10% iPhone-a proizvodi u Indiji, ali očekuje da će proizvodnja rasti sporim tempom.

„Mislim da će za pet godina 35% biti proizvedeno u Indiji“, dodao je Munster. „Mislim da će Apple dodati proizvodnju iPhone-a u druge zemlje izvan Indije i Kine u narednih pet godina. Možda Vijetnam, Malezija i SAD.”

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,