Data centri 2024

Apple prinuđen na promene: Isti punjač za sve

Regulatorno telo Evropske unije je najavilo da će svi proizvođači elektronskih uređaja morati da usvoje USB-C standard do jeseni 2024. godine. To znači da će se svi uređaji u zemljama Unije dobiti univerzalni ulaz za punjenje.

PCPress.rs Image

O univerzalnim punjačima se već dugo sanja – ne samo da bi život bio jednostavniji uz isti punjač za sve uređaje, već bi se smanjila i količina elektronskog otpada. Odluka će sasvim sigurno najviše uticati na kompaniju Apple, čiji proizvodi imaju poseban Lightning ulaz. iPhone i AirPods koji se budu prodavali u Evropskoj uniji će od 2024. godine biti drugačiji, a zbog toga što će morati da pređu na standard.

Kupci će moći da biraju da li žele da kupe uređaj sa ili bez punjača u pakovanju, što će opet uticati na smanjenje količine otpada. Neće biti suvišnih kablova, ali ni trošenja novca na punjače koji nisu potrebni. Apple je tokom godina menjao načine na koje se pune iPhone uređaji, pa je od 30-pinskog konektora stigao do Lightning kabla, koji je postao uobičajen od iPhone 5 modela. Još se od 2018. godine priča o prelasku na novi protokol, ali se četiri godine kasnije to još uvek nije dogodilo. Možda je 2024. godina ona koja će to konačno promeniti.

Pročitajte i:  Apple ponovo pregovara sa OpenAI o razvoju svog chatbota

To ne znači da će Apple preći na USB-C protokol u svim delovima sveta, bar ne odmah. Dodatna oprema donosi ozbiljne prihode, pa univerzalni punjač nije nešto o čemu sanjaju oni koji vole dobru zaradu. Zakoni su tu da budu na strani korisnika, ali i cele planete koja se guši u odbačenim kablovima.

Izvor: news.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,