Apple se suočava sa tužbom od milijardu dolara zbog naknada za App Store

Više od 1.500 programera aplikacija u Ujedinjenom Kraljevstvu podnelo je u utorak grupnu tužbu protiv Apple-a u vrednosti od 785 miliona funti (1 milijardu dolara) zbog naknada za App Store.

PCPress.rs Image

Prihodi u poslovanju sa uslugama kompanije Apple, koji uključuje App Store, brzo su rasli u poslednjih nekoliko godina i sada se kreću oko 20 milijardi dolara kvartalno.

Međutim, provizije od 15% do 30% koje kompanija naplaćuje nekim proizvođačima aplikacija za korišćenje sistema plaćanja u aplikaciji kritikovane su od strane programera i na meti su antimonopolskih regulatora u nekoliko zemalja.

Apple je ranije rekao da 85% developera na App Store-u ne plaća nikakvu proviziju i da pomaže evropskim programerima da pristupe tržištima i kupcima u 175 zemalja širom sveta preko App Store-a.

Tužbu Ujedinjenog Kraljevstva na Žalbenom sudu za konkurenciju podnosi Sean Ennis, profesor u Centru za politiku konkurencije na Univerzitetu Istočne Anglije i bivši ekonomista Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, u ime 1.566 developera aplikacija. Savetuje ga advokatska kancelarija Geradin Partners.

„Apple-ove naknade developerima aplikacija su prevelike i moguće samo zbog njegovog monopola na distribuciju aplikacija na iPhone i iPad“, rekao je Ennis u saopštenju.

Pročitajte i:  Nvidia je najvrednija kompanija na svetu 

„Optužbe su same po sebi nepravedne i predstavljaju zloupotrebu cena. Oni štete programerima aplikacija, a takođe i kupcima aplikacija.”

Izvor: cnn

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,