BIZIT plus

Microsoft pod evropskom antimonopolskom istragom zbog Teamsa

Evropski zvaničnici istražuju da li je praksa Microsofta da kombinuje svoj Teams softver sa Office 365 antikonkurentna, saopštila je Evropska komisija. Istraga EU usledila je nakon formalne žalbe Microsoftovog rivala, Slack u vlasništvu Salesforce, 2020. godine, u kojem se navodi da je Microsoft nezakonito zaobišao konkurenciju.

PCPress.rs Image

Pakovanjem Teamsa zajedno sa svojim „dobro ukorenjenim“ paketom za produktivnost, uključujući aplikacije kao što su Word i Outlook, Microsoft bi mogao efikasno da blokira klijente da traže rivalske alate za saradnju, saopštila je Komisija. Antimonopolski zvaničnici su takođe zabrinuti zbog problema interoperabilnosti između Microsoftovog softvera i proizvoda trećih strana, dodaje se.

„Ove prakse mogu predstavljati antikonkurentno vezivanje ili spajanje i sprečiti dobavljače drugih sredstava za komunikaciju i saradnju da se takmiče“, navodi se u saopštenju Komisije.

Microsoft je u saopštenju naveo da sarađuje sa Komisijom.

„Poštujemo rad Evropske komisije na ovom slučaju i veoma ozbiljno shvatamo sopstvene odgovornosti“ rekao je portparol Microsofta. „Nastavićemo da sarađujemo sa Komisijom i ostaćemo posvećeni pronalaženju rešenja koja će rešiti sve zabrinutosti.

Pročitajte i:  Novi AI planovi Microsoft-a - pretvaranje korisnika u crtanu animaciju

Na konferenciji za štampu održanom u četvrtak, portparolka EU Arianna Podesta rekla je novinarima da je „u ovoj fazi prerano razgovarati o mogućim obavezama Microsofta da reši probleme. Prvo moramo da identifikujemo da li postoji kršenje antimonopolskih propisa.”

Dubinska istraga odražava sve veći nadzor EU protiv monopola za Microsoft, koji je poslednji put kažnjen zbog kršenja konkurencije 2013. godine jer nije poštovao obavezu da evropski potrošači imaju mogućnost izbora u web pretraživačima.

Slack-ova početna žalba u EU navodila je da Microsoft nameće Teams milionima klijenata, „blokirajući njegovo uklanjanje i skrivajući stvarne troškove za poslovne klijente“.

Izvršni direktor Slacka u to vreme je tvrdio da Microsoft prodaje zatvoreni ekosistem sopstvenih proizvoda, dok Slack pruža korisnicima više slobode da kombinuju usluge.

„Ovo je posrednik za dve veoma različite filozofije za budućnost digitalnih ekosistema, kapije naspram čuvara kapija“, rekao je Slackov potpredsednik za komunikacije i politiku, Jonathan Prince.

Izvor: cnn

Facebook komentari:

1 thoughts on “Microsoft pod evropskom antimonopolskom istragom zbog Teamsa

  • 05. 08. 2023. at 18:08
    Permalink

    Teams je mala maca sta Microsoft radi trenutno sa Office paketima i kompanijama koje koriste tehnologije koje koriste Office paket da bude instaliran na serverima Amazon Web Servisa (AWS). Microsoft jednostavno povlaci Office pakete sa naredjenjem: ako kompanija ima licencu da koristi odredjenu verziju Office (iako je i dalje aktivna i ima podrsku), ne sme da je koristi na bilo kom AWS resursu. Dakle, predjite na Azure Cloud Services ako zelite da nastavite koriscenje Office Paketa koji ste kupili na nivou kompanije – ili uklonite Office sa AWS resursa…

    O ovome ce tek da padnu tuzbe…

    Zasto to MS radi? Prosto: AWS minira svu datu koja prolazi kroz njihovu infrastrukturu i “uci” (tj krade) sve moguce sta i kako sta funkcionise, da bi mogli da naprave svoju verziju koja je bolja, usluznija, jeftinija, i slicno… Amazon.com to radi sa prodavcima koji odluce da otvore svoju amazon radnju i preko amazon.com prodaju svoje proizvode… amazon osluskuje, gleda kako ide prodaja, zatim iskopira proizvod 99.99% i krene u prodaju sa istim – dok istovremeno otkaze privatne Amazon radnje koje 3rd party (nego privatno) otvori… prakticno, hvala i dovidjenja ne trebate nam vise…

Comments are closed.