Apple tajno rangira svoje korisnike

Apple je predstavio „trust scores“ – način ocenjivanja korisnika na osnovu toga kako upotrebljavaju svoj iPhone i druge uređaje.

PCPress.rs Image

Tehnološki gigant koji je prošlog meseca postao prva javna kompanija sa vrednošću od bilion dolara, je naglasio da će update u njihovim pravilima privatnosti omogućiti da se prate pozivi i poruke na Apple uređajima i na osnovu toga da se daju ocene korisnicima. Sistem ocenjivanja bi trebao da pomogne u borbi protiv prevara, ali iz Apple-a nisu dali konkretnije informacije kako taj sistem radi.

S izlaskom iPhone Xs i iPhone Xs Plus, pojavio se update na iTunes prodavnici i na stranici za privatnost. „Da bi omogućili identifikaciju i zaustavljanje prevara, inforamcije o tome kako koristite svoj uređaj, uključujući tu i broj poziva i email-ova, će se koristiti za izradu ocene poverenja prilikom pokušaja kupovine“, rečeno je na strani za privatnost.

Metod podseća na epizodu u seriji Black Mirror, u kojoj su svi ljudi ocenjivani na osnovu njihovih interakcija sa drugima. U toj epizodi, ocene su korišćene da bi se odlučio ekonomski status osobe, dostupnost zdravstva, transporta i slično. Poređenje sa Black Mirror serijom je uočeno od strane korisnika društvenih medija, a mnogi su smatrali ovaj potez „opasnim“.

Pročitajte i:  Apple neće morati da otvori iMessage da radi sa drugim platformama

Apple je izjavio da će postojati način da se obezbedi potpuna transparentnost kada je u pitanju prikupljanje podataka sa uređaja. Pored ovoga neobična je i činjenica da će se prikupljanje podataka vršiti i na Apple TV koji nema mogućnost poziva i primanja poruka.

Izvor: Independent

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,