TrendMicro

Apple u problemima zbog poteškoća u lancu snabdevanja

Izvršni direktor Tim Kuk je izjavio da će stanje biti još gore tokom sledećeg prazničnog tromesečja.

PCPress.rs Image

Problemi za Apple

Do sada su problemi u lancu snabdevanja Apple koštali 6 milijardi dolara u prodaji tokom četvrtog fiskalnog kvartala kompanije. Ovakav gubitak je iznad očekivanja Volstrita. Izvršni direktor Tim Kuk smatra da će gubici biti još veći u narednom tromesećju.

Kvartal koji je završen 25. septembra je pokazao da postoje mnogo veća ograničenja u snabdevanju od očekivanih koji utiču na prekid proizvodnje pogotovo u jugoistočnoj Aziji. Ograničenja rada zbog pandemije COVID-a polako popuštaju, ali nedostatak čipova je i dalje prisutan i snažno pogađa rad ove kompanije. „Činimo sve što možemo da dobijemo više čipova, a takođe i sve što možemo kako bi se taj proces ubrzao.“ – izjavio je Kuk.

Bez obzira na aktuelni problem Apple ove godine očekuje rast u odnosu na prethodnu godinu, dok analitičari očekuju rast od 7,4 % odnosno 119,7 milijardi dolara. Kuk je ukazao da je zadovoljan ovim rastom. Međutim, tokom ove godine akcije Apple kompanije su opale, a Microsoft izbija u prvi plan kao kompanija čije su akcije tokom ove godine značajno porasle. Jedan od razloga za rast akcija Microsofta se izdvaja računarstvo u oblaku. Sa druge strane, kada je Apple u pitanju ne treba ishitreno donositi zaključke jer tek predstoje praznici koji mogu da donesu značajno veću prodaju.

Pročitajte i:  Skuplji Apple Music, Apple TV Plus i Apple One

Pad akcija, pad prodaje

Dosadašnji pad akcija Apple treba posmatrati iz ugla „dva promašaja“. U četvrtom kvartalu je značajno opala prodaja iPhone. Kuk smatra da je ovaj pad izazvan nedostatkom čipova. Naveo je i da nije siguran da li će se nestašice u budućnosti smanjiti. Drugi problem koji je uticao na pad vrednosti akcija ove kompanije je niža prodaja dodatne opreme. Primera radi, bežične slušalice AirPods spadaju u brzorastuće kategorije kada je prodaja u pitanju. Očekivanja su bila da će se ostvariti prodaja ovih slušalica u vrednosti od 9,3 milijarde, a ostvareno je 8,8 milijardi. Prodaja iPad-a i Mac računara je ipak ostala na nivou očekivanja. Porast je Apple ostvario jedino u okviru App Store. Prihodi od ove vrste usluga su veće za 26% od očekivanih. Ujedno je povećan broj preplatnika za 45 miliona tokom ove godine.

Nedostatak čipova nije problem koji muči samo Apple, već i brojne kompanije širom sveta. Problemi u snabdevanju takođe se ne odnose samo na nedostatak čipova, već se i druge industrije suočavaju sa sličnim problemima. Pandemija jeste na određen način negativno uticala na poslovanje Apple kompanije, ali sa druge strane je izazvala veliku potražnju. Pitanje je kako bi Apple poslovala tokom poslednje godine da nije bilo pandemije koja je povećala potrebu za umrežavanjem i tehnologijom.

Pročitajte i:  Novi iPhone imaju satelitski modem Qualcomm, nove Apple radio čipove

Izvor: Aljazeera.com

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,