Apple uvodi novi iPhone bezbednosni režim za zaštitu od ukradenih lozinki 

Apple će uvesti novi bezbednosni režim za iPhone koji može da zaštiti korisnike kada lopovi ili drugi napadači saznaju njihovu privatnu lozinku. 

Funkcija, zaštita od ukradenih uređaja, stvara drugi nivo bezbednosti, otežavajući lopovima da koriste šifru za stvaranje nestašluka kada telefon korisnika nije kod kuće ili na poslu. Ako se telefon nalazi na lokaciji koja obično nije povezana sa svojim vlasnikom, a uključena je zaštita od ukradenih uređaja, uređaj će zahtevati Apple-ovo FaceID prepoznavanje lica pored lozinke kako bi korisnici mogli da izvrše osetljive radnje, kao što su pregledanje sačuvanih lozinki ili brišući telefon. Takođe dodaje kašnjenje prilikom promene lozinke za Apple ID korisnika. 

Nova funkcija dolazi nakon što je Wall Street Journal identifikovao prevaru u kojoj se napadači sprijateljiše ili špijuniraju svoje žrtve, često u barovima noću, i nateraju ih da otkriju svoju lozinku, ponekad tražeći da vide fotografiju ili gledajući preko ramena. . 

Napadač zatim krade telefon i koristi ukradenu lozinku da isključi zaštitu od krađe kao što je Apple-ova funkcija zaključavanja aktivacije ili izgubljeni režim. Ukradeni iPhone koji radi je vredniji od onog koji je zaključan preko softvera, koji se obično mora prodati za delove. 

Pročitajte i:  Apple više neće koristiti PWA u EU

Apple traži u suštini svakog korisnika iPhone-a da unese četvorocifreni ili šestocifreni pristupni kod kada je uređaj podešen. Pre nove funkcije, Apple-ova zaštita privatnosti i ukradenih uređaja, uključujući njegov FaceID alat za prepoznavanje lica, bila je vezana za taj pristupni kod, omogućavajući svakome ko ima ukradeni uređaj i lozinku da preuzme potpunu kontrolu nad telefonom. 

Režim ukradenog uređaja može da se uključi u okviru Face ID i šifra > Zaštita ukradenog uređaja u najnovijoj beta verziji iOS-a, iOS 17.3. 

Opt-in funkcija će biti isporučena normalnim korisnicima iPhone-a u narednim nedeljama kada iOS 17.3 bude predstavljen javnosti. 

„Kako pretnje korisničkim uređajima nastavljaju da se razvijaju, neumorno radimo na razvoju moćne nove zaštite za naše korisnike i njihove podatke“, rekao je portparol Apple-a u saopštenju. „Šifrovanje podataka na iPhone-u je dugo vodilo industriju, a lopov ne može da pristupi podacima na ukradenom iPhone-u bez poznavanja šifre korisnika. U retkim slučajevima kada lopov može da posmatra korisnika kako unosi šifru i zatim ukrade uređaj, zaštita od ukradenog uređaja dodaje sofisticirani novi sloj zaštite. 

Pročitajte i:  Smanjite vreme provedeno na telefonu tako što ćete sakriti aplikacije na svom iPhone-u

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,