Proizvođač Apple iPhone-a Foxconn ulaže 1,5 milijardi dolara u Indiju  

Foxconn Technology će uložiti više od 1,5 milijardi dolara u indijski građevinski projekat da ispuni Apple „operativne potrebe“ dobavljača, objavila je kompanija. 

Investicija od 1,541 milijarde dolara izvršena je preko podružnice Foxconn -a, Hon Hai Technology India Mega Development, koja je registrovana u indijskoj državi Maharaštra od 2015. godine, prema jednoj od hartija od vrednosti i indijskoj korporativnoj evidenciji. U istovremenim podnescima se navodi da će ista podružnica budžetirati ekvivalentan iznos u indijskim rupijama za građevinski projekat kako bi ispunio „operativne potrebe“. 

 Foxconn je glavni Apple dobavljač i ima značajne operacije u kontinentalnoj Kini. Foxconn fabrike su kritični deo Apple-ove proizvodnje iPhone-a i bile su teško pogođene kada su blokade Covid-19 usporile proizvodnju 2022. godine. 

Ta blokada, zajedno sa opštim geopolitičkim nemirima, navela su dobavljače Apple-a kao što je Fokconn da ponovo procene svoje koncentrisano prisustvo u Kini. Foxconn je već najavio više projekata unutar Indije, uključujući projekat vredan 600 miliona dolara u državi Karnataka i fabriku od 500 miliona dolara u državi Telangana. 

Pročitajte i:  Apple navodno istražuje partnerstvo sa Google-om za funkciju na iPhone-ima koju pokreće Gemini

 Nisu dati dodatni detalji u dokumentaciji o hartijama od vrednosti, a portparol Foxconn nije odmah odgovorio na zahtev CNBC-a za komentar. 

 Nova investicija dolazi nekoliko meseci nakon što se Foxconn povukao iz zajedničkog preduzeća za proizvodnju čipova vrednog 19,5 milijardi dolara u Indiji „zajedničkim dogovorom“, saopštila je kompanija tada. Fokconn je dodao da ostaje „uveren“ u ambicije indijske industrije poluprovodnika. 

Izvor: cnbc

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,