BIZIT plus

Automatizacija u skladištu: trendovi i izazovi u svetu brzine i efikasnosti

Dragi čitaoci PC Press-a, s obzirom na to da se više bavimo procesima, upitima i skriptama nego pisanjem tekstova, bićete u prilici da pročitate možda malo nekonvencionalno razmišljanje nas, mladih konsultanata, punih utisaka s rada u ovom i te kako dinamičnom okruženju.

PCPress.rs Image

Sve ono o čemu smo slušali na faksu i zevali tokom predavanja (roboti, šatl-uređaji, softveri, napredne tehnologije skladištenja…), sad srećemo uživo i aktivno učestvujemo u dizajniranju integracije takvih sistema s našim GOLD WMS rešenjem. Talas automatizacije stiže, na ne baš tako mala vrata, i na prostor Balkana.

U skladištima, gde se palete slažu „do neba“ visoko i viljuškari postaju najbolji prijatelji radnika, sve je manje mesta za sporost. Zamislite scenario gde viljuškari postaju „mišićavi“ i palete same skaču na regale, a kutije na police – kao da smo upali u avanturistički film gde su skladišta postala fitnes centri za ambalažu. Ali pre nego krenemo na trening s kutijama, hajde da ozbiljno razmislimo o tome kako automatizovani sistemi u skladištu mogu doneti smeh efikasnosti, umesto suza sporosti!

Tehnologija se podrazumeva

Automatizacija procesa u skladišnim sistemima podrazumeva primenu tehnoloških rešenja i sistema kako bi se operacije izvršavale bez ili sa minimalnim intervencijama ljudske radne snage. Ovo uključuje upotrebu različitih tehnologija, softvera i hardvera kako bi se poboljšala efikasnost, smanjili troškovi i povećala preciznost u upravljanju robom. Glavni cilj automatizacije u skladištima je optimizacija logističkih procesa, od prijema i skladištenja do pripreme i isporuke proizvoda.

U današnje vreme, ako vaše skladište nije barem u nekom segmentu automatizovano, to je kao da koristite stari mobilni telefon, na kojem imate opciju samo da odigrate partiju Zmijice i eventualno se javite da ste stigli kući nakon teškog i napornog radnog dana – i svi oko vas se pitaju: „Da li to i dalje funkcioniše“. Dakle, dobro došli u 21. vek, gde automatizacija u skladištu nije luksuz, već postaje neophodnost! Jer, kad roboti preuzmu stvar u svoje ruke, efikasnost izgleda postaje neizbežna!

Ulaganje u obuku postojećeg osoblja i razvoj njihovih veština ključni su faktori za uspeh

Na tržištu postoji veliki broj „pametnih“ rešenja koja su na različitim nivoima tehnološke zrelosti i mogućnosti šire primene. Pored već raširene primene automatizovanih konvejera i sortirki, od sistema novije generacije najviše su u primeni automatizovane regalne dizalice i roboti za komisioniranje po principu „roba ka čoveku“. Rešenja koja treba pomenuti uključuju automatizaciju radnih aktivnosti, autonomna kopnena vozila i opremu, samovozeće viljuškare, sve veću upotrebu dronova za transport malih proizvoda i druge zadatke koji smanjuju ljudsku prisutnost. Takođe, sve češće se može sresti primena dronova u skladištima, prvenstveno u procesu popisa robe i kontrole zaliha. Istovremeno pojavljuje se sve veći broj robota za komisioniranje po principu „robot ka robi“, međutim, mali broj takvih rešenja je tehnološki sazreo dovoljno za širu komercijalnu primenu.

Pročitajte i:  Extreme Real Estate CRM:Rešenje za prodaju nekretnina

Efikasnost je ključ

Efikasan automatski sistem omogućava kompanijama da smanje troškove umanjenjem broja nepotrebnih manuelnih operacija i unaprede organizaciju sadržaja skladišta. Prostor je bolje iskorišćen jer su redovi između paleta uži, roba je gušće raspoređena, a moguće je i složiti robu u skladištu na takav način da proizvodi s najvećom izlaznošću budu grupisani na najpristupačnijoj lokaciji. Posebno, automatizacija smanjuje potrebu za radnom snagom i poboljšava bezbednost ljudi, obezbeđujući nesmetano funkcionisanje čitavog procesa, od naručivanja i dopremanja robe do pakovanja i daljeg transporta na krajnju destinaciju. Sistemi za automatizaciju olakšavaju praćenje robe u sistemu, vremena koje je provela u manipulaciji i na kojim ključnim tačkama. Nijedna aktivnost ne može promaći a da ne bude evidentirana – slično Instagramu, samo za palete i skladišta. Analizom podataka kompanije mogu lakše kontrolisati svoj celokupni inventar i optimizovati iskorišćenje skladišnog prostora.

PCPress.rs Image

Pre nego što svi pozitivni efekti automatizacije stupe na snagu, postoje određeni izazovi koje treba kalkulisati i rešiti, pre i tokom implementacije:

Cena implementacije: Automatizacija skladišta ima svoje troškove (koji mogu biti izuzetno veliki) pa se postavlja pitanje da li je uopšte opravdana. Implementacija sofisticiranih sistema zahteva ozbiljno ulaganje u tehnologiju, opremu, softvere i prilagođavanje infrastrukture skladišta. Strateško planiranje i fazna implementacija mogu pomoći da se troškovi rasporede tokom vremena. Razmatranje dugoročnih koristi i smanjenje nepotrebnih dodataka tokom implementacije može pomoći u upravljanju troškovima.

Pročitajte i:  AB Soft: Više sistema u tesnoj vezi

ROI (povrat investicije): Nije iznenađenje da povrat ulaganja u određene projekte velikog obima bude i 15+ godina. Ovde često sam ROI nije jedina „matematika“, već se rešavaju drugi izazovi poslovanja, poput sve hroničnijeg nedostatka radne snage.

Automatizacija procesa u skladišnim sistemima podrazumeva primenu tehnoloških rešenja i sistema kako bi se operacije izvršavale bez ili sa minimalnim intervencijama ljudske radne snage

Reorganizacija postojećih procesa i prostora: Radi celokupnog unapređenja procesa, često je potrebno „žrtvovati“ ustaljeni način rada.

Integracija sa ostalim sistemima: Automatizovane sisteme neophodno je integrisati sa softverskim sistemima, prvenstveno sa WMS-om, jer je neophodno njima upravljati. Prosto, neki sistem im mora pričati šta da rade. Dodatno, ponekad je potrebna i integracija s drugim hardverskim sistemima.

Brojni eksperti i stručnjaci mišljenja su da će trend poboljšanja tehnologije i automatizacije nastaviti ubrzani rast, jer su potrebne nove strategije logistike i distribucije kako bi se odgovorilo na izazove i prilagodilo nepredviđenim promenama u budućnosti. Automatizacija, i integracija sa softverskim rešenjima, biće jedan od glavnih prioriteta većine logističkih kompanija zbog tri faktora: povećane potražnje od online trgovaca, globalnog tehnološkog napretka i sve većeg nedostatka radne snage. Menadžeri logistike tražiće načine da efikasno optimizuju sortiranje, pakovanje i transport kroz implementaciju robotike, mašinskog učenja i veštačke inteligencije, kako bi unapredili poslovanje i fokusirali zaposlene na zadatke veće vrednosti.

I na kraju – ljudi

Upravljanje radnom snagom u skladištu postalo je ključni izazov u savremenoj logističkoj industriji. S obzirom na trenutni demografski trend, kategorizovan uglavnom starijom radnom snagom, opadajućim natalitetom i migracijama, postaje očito da će nedostatak (ne)kvalifikovane radne snage i dalje predstavljati izazov u budućnosti. Međutim, kroz implementaciju inovativnih tehnoloških rešenja, poput automatizacije i sistema za upravljanje zalihama zasnovanih na veštačkoj inteligenciji, može se povećati efikasnost skladišnih operacija. Dodatno, ulaganje u obuku postojećeg osoblja i razvoj njihovih veština ključni su faktori za uspeh. Pored toga, optimizacija operativnih procesa, uzimajući u obzir specifičnosti skladišnog okruženja, takođe će doprineti smanjenju potrebe za radnom snagom. Suočena s nedostatkom radne snage, skladišta imaju priliku da promene model rada i implementiraju sveobuhvatne strategije koje će unaprediti operativne performanse. Kroz kombinaciju tehnologije, obuke i optimizacije procesa, možemo izgraditi održivije i efikasnije skladišne sisteme koji će se uspešno nositi sa izazovima u budućnosti.

PCPress.rs Image

Ljudska bića su kao superheroji, ali sa svojim „superlimitima“! Kao takvi, ograničeni vremenom, s pravom na grešku, pravom na umor, lako im „pobegne“ fokus, a ponekad, kao da nose naočare s filterom za prepreke – tek kad udare u nešto, shvate da je problem prisutan. S druge strane su roboti – ti „momci“ ne razmišljaju o svojoj deci, ženi ili o tome da li će imati dovoljno novca za normalan život. Ne, njih to ne zanima! Oni su fokusirani, ne prave greške i kao da su došli sa zadatkom da učine skladište super mestom za sve nas. Automatizacija je budućnost, i to neka vrsta budućnosti gde roboti ne prate telenovele, već prate samo zadatke. Zamislite, nema grešaka zbog ljubavnih drama, samo čista efikasnost. Pa, barem dok ne shvatimo da i roboti imaju svoje „dane“ i probleme – možda izgube volju da nas opslužuju ili nešto slično. Ko zna? Ali za sada, dobro došli u svet gde ne postoje ljudske greške, već, eto, robotske!

Pročitajte i:  GoPro: Pojednostavite upravljanje ljudskim resursima najefikasnijim rešenjima

www.logit-solutions.com

Autori: Nebojša Perišić i Nikola Tošić

Facebook komentari: