Autonomni dronovi udaljuju ptice od aviona

Dronovima obično nije dozvoljeno da lete u blizini aerodroma, osim ako nemaju neku preciziranu svrhu kao što je udaljavanje ptica od aviona, budući da bi one mogle predstavljati rizik po avion, putnike, a ne treba svakako ni zanemariti faktor ugroženosti samih ptica.

PCPress.rs Image

Dugo se već traži rešenje za ovaj problem. Ipak, dronovi kojima se upravlja ručno nisu pouzdani, budući da jato lako može da se pošalje u neželjenom smeru, posebno zbog nesavršenosti ljudske ruke koja kontroliše kretanje. Upravo zbog toga je istraživački tim iz kompanije Caltech razvio algoritam koji autonomne letelice uči kako da samostalno i efektno udaljavaju jata ptica od aerodroma.

Kreatori kažu da ih je motivisao incident iz 2009. godine, kada je avion na letu 1549 kompanije US Airways naleteo na jato gusaka u blizini aerodroma LaGuardia, nakon čega mu je otkazao motor. Nije se srušio samo zbog toga što su piloti bili izuzetno snalažljivi, pa su uspeli da izvedu „vodeno sletanje“ u reku Hadson.

Pročitajte i:  Patrolni roboti čuvaju Singapur

PCPress.rs Image

Tokom razvijanja algoritma tim je proučavao kretanja jata različitih vrsta ptica, te strukturu jata, kao i načine na koje ptice reaguju na iznenadnu opasnost kako bi se razvio odgovarajući matematički model koji bi mogao da se primeni na dron. Sistem je uspešno testiran, te se tom prilikom saznalo da samo jedan dron može da drži na odstojanju na desetine ptica.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,