ChatGPT sa slikama i glasovnim komandama

Većina OpenAI-ovih promena u ChatGPT-u uključuje ono što bot sa veštačkom inteligencijom može da uradi: pitanja na koja može da odgovori, informacije kojima može da pristupi i poboljšane osnovne modele. Ovog puta, međutim, prilagođava se način na koji koristite sam ChatGPT.

PCPress.rs Image

Kompanija uvodi novu verziju usluge koja vam omogućava da podstaknete AI bota ne samo kucanjem rečenica u okvir za tekst, već i govorom naglas ili samo postavljanjem slike. Nove funkcije se uvode onima koji plaćaju za ChatGPT u naredne dve nedelje, a svi ostali će ga dobiti „ubrzo posle“, navodi OpenAI.

Deo glasovnog ćaskanja je prilično poznat: dodirnete dugme i izgovorite svoje pitanje, ChatGPT ga pretvara u tekst i šalje ga velikom jezičkom modelu, dobija odgovor nazad, pretvara ga u govor i izgovara odgovor naglas. Trebalo bi da se osećate kao da razgovarate sa Alexa-om ili Google Assistant-om, samo – OpenAI se nada – odgovori će biti bolji zahvaljujući poboljšanoj osnovnoj tehnologiji. Čini se da je većina virtuelnih asistenata ponovo izgrađena da bi se oslanjala na LLM – OpenAI je upravo ispred igre.

Pročitajte i:  OpenAI radi na funkciji pretrage za ChatGPT

OpenAI-jev odličan Whisper model obavlja mnogo posla sa govorom u tekst, a kompanija uvodi novi model teksta u govor za koji kaže da može da generiše „zvuk nalik ljudskom samo iz teksta i nekoliko sekundi uzorka govora. ” Moći ćete da izaberete glas ChatGPT-a između pet opcija, ali čini se da OpenAI misli da model ima mnogo veći potencijal od toga. OpenAI radi sa Spotifi-om na prevođenju podcasta na druge jezike, na primer, uz zadržavanje zvuka glasa podkastera. Postoji mnogo zanimljivih upotreba za sintetičke glasove, a OpenAI bi mogao biti veliki deo te industrije.

Ali činjenica da možete da napravite sposoban sintetički glas sa samo nekoliko sekundi zvuka takođe otvara vrata za sve vrste problematičnih slučajeva upotrebe. „Ove mogućnosti takođe predstavljaju nove rizike, kao što je mogućnost da se zlonamerni akteri lažno predstavljaju kao javne ličnosti ili počine prevaru“, navodi kompanija u postu na blogu u kojem najavljuju nove funkcije. OpenAI kaže da model nije dostupan za široku upotrebu upravo iz tog razloga; biće mnogo više kontrolisano i ograničeno na specifične slučajeve upotrebe i partnerstva.

Pročitajte i:  Kad vas ChatGPT gleda i sluša kroz telefon

U međuvremenu, pretraga slika pomalo liči na Google Lens. Snimite fotografiju onoga što vas zanima, a ChatGPT će pokušati da utvrdi šta pitate i da u skladu s tim odgovori. Takođe možete da koristite alatku za crtanje u aplikaciji da bi vaš upit bio jasniji ili govorili ili kucali pitanja koja idu uz sliku. Ovde je od pomoći priroda ChatGPT-a napred-nazad; umesto da pretražujete, dobijete pogrešan odgovor, a zatim izvršite još jednu pretragu, možete zatražiti od bota i precizirati odgovor dok idete. (Ovo je veoma slično onome što Google radi i sa multimodalnom pretragom.)

Očigledno, pretraga slika ima svoje potencijalne probleme. Jedan je šta bi se moglo dogoditi kada zatražite chatbot o nekoj osobi. OpenAI kaže da je namerno ograničio ChatGPT-ovu „sposobnost da analizira i daje direktne izjave o ljudima“ i zbog tačnosti i zbog privatnosti. To znači jednu od najvećih naučnofantastičnih vizija za veštačku inteligenciju — sposobnost da pogledate nekoga i kažete: „Ko je to?“ — neće doći uskoro. Što je verovatno dobra stvar.

Pročitajte i:  ChatGPT dobija internet pretraživač

Skoro godinu dana nakon početnog lansiranja ChatGPT-a, čini se da OpenAI još uvek pokušava da shvati kako da svom botu da više funkcija i mogućnosti bez stvaranja novih skupova problema i nedostataka. Sa ovim izdanjima, kompanija je pokušala da ide tom linijom namerno ograničavajući šta njeni novi modeli mogu da urade. Ali taj pristup neće raditi zauvek. Kako sve više ljudi koristi glasovnu kontrolu i pretragu slika, i kako se ChatGPT približava tome da bude zaista multimodalan, koristan virtuelni asistent, biće sve teže i teže držati zaštitne ograde uključene.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,