Top50 Glas publike

Banksy i vandali: Kako se krade mural

Najpoznatiji anonimni umetnik Banksy je početkom maja Southampton bolnicu u Velikoj Britaniji obogatio umetničkim delom koje je naslovljeno Game Changer. Mural je posvećen osoblju bolnice, ali i svim medicinskim radnicima koje postavlja među superheroje.

PCPress.rs Image

Banksy i murali

Obezbeđenje bolnice je samo nekoliko dana nakon što je mural naslikan (8. maja) obavestilo upravu da je provalnik pokušao da ga ukrade. Naime, ljubitelj umetnosti je u bolnicu ušao u zaštitnom odelu, sa bušilicom u ruci, a pripadnici obezbeđenja su ga primetili pre nego što je uspeo da ošteti mural. Nakon toga su nepoželjnog gosta ispratili iz zgrade, bez policijske intervencije.

PCPress.rs Image

Krađa umetničkog dela bi sama po sebi bila dovoljno veliki problem, a to što bi bolnica ostala bez sredstava koja bi trebalo da stignu kada se mural bude prodao na aukciji, samo pogoršava situaciju. Neki prethodni radovi ovog umetnika prodavani su i za po nekoliko miliona dolara, tako da iznenađuje što su pripadnici obezbeđenja odlučili da u incident ne mešaju policiju.

Izvor: Dazed

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,