N Central domination

Beli iPhone izazvao čarke u Pekingu

PCPress.rs ImageDugo čekanje na beli iPhone 4 u Kini doveo je do nemira ispred jedne Apple-ove prodavnice u Pekingu. Polomljena su staklena vrata, a nekoliko mušterija i jedan zaposleni su povređeni. Na internetu se mogu videti fotografije povređenog kupca koji krvav leži na zemlji. Pekinška policija izjavila je samo kako su strane koje su učestvovale u sukobu izgladile nesporazum. Apple je objavio kako je njihova prodavnica u Pekingu bila zatvorena nekoliko sati u subotu, sedmog maja, zato što je grupa ispred objekta „postala nemirna“.

Već dve nedelje su veliki redovi ispred Apple-ovih objekata u Pekingu za beli iPhone 4 kao i za iPad 2, koji je u Kini lansiran u petak šestog maja. Potražnja za novim proizvodima bila je toliko velika da su se pojavili i preprodavci, koji su, prema nekim tvrdnjama, i izazvali čarku u subotu.

Jedan očevidac je rekao kako je jedan čovek triput pokušao da se probije preko reda kako bi kupio beli iPhone 4 i da ga je Apple-ovo obezbeđenje povelo u stranu. Čovek je tad gurnuo jednog radnika obezbeđenja, koji mu je odgovorio guranjem. Tad je čovek pao na zemlju i odbio je da ustane, što je navelo njegovu majku da se umeša i počne da gura obezbeđenje. Utom su zaposleni odlučili da zatvore i zaključaju vrata. Grupa ljudi odgovorila je drmusanjem vrata, koja su se polomila i staklo je povredilo jednog radnika.

Pročitajte i:  Upozorenje nakon prodaje ukradenih kineskih podataka

U ponedeljak, devetog maja, prodavnica normalno funkcioniše. Staklena vrata već su zamenjena i u redu se nalazi samo desetak ljudi. Međutim, ispred prodavnice su okačena upozorenja da će zaposleni pozvati policiju ako vide preprodavce koji preprodaju telefone ili uznemiravaju mušterije.

Apple ima četiri prodavnice u Kini ‒ dve u Pekingu i dve u Šangaju. Takođe ima ovlašćene preprodavce i onlajn prodavnicu kako bi pokrio teritoriju cele zemlje. Iz kompanije su rekli kako je potražnja za njihovim najnovijim proizvodima u Kini „neverovatna“.

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,