BIZIT 2022

Serveri u svetu procesuiraju 9,57ZB podataka godišnje

PCPress.rs ImagePre tri godine, dvadeset sedam miliona servera u svetu procesuirala su 9,57 zetabajta ‒ ili 9 570 000 000 000 000 000 000 bajtova ‒ podataka. Istraživači s Kalifornijskog univerziteta procenjuju da je to jednako hrpi knjiga koja bi mogla dvadeset puta da se razvuče od Zemlje do Neptuna i natrag.

Većina tih podataka je neverovatno kratkog daha: oni su stvoreni, iskorišćeni i odbačeni u roku od nekoliko sekundi i niko ih nikad nije video. Istraživanje uključuje i podatke kao što su jedan mejl koji je možda poslat preko više servera i prema tome izbrojan više puta. Procenjuje se da 3,18 milijardi svetskih zaposlenih godišnje primi tri zetabita podataka.

Ali koliko god ti brojevi izgledali visoki, istraživači ističu kako je njihov zbir možda nizak zato što nisu imali sve podatke za milione servera kompanija Google, Microsoft, Yahoo i druge koje koriste indivudualne komponente. Procenjuje se da Google ima najveću instaliranu bazu servera ‒ više od milion ‒ širom sveta, a Microsoft između 500 000 i 750 000.

Pročitajte i:  Australija povećava kontrolu za Apple, Metu i Microsoft

Izvor: ComputerWorld

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,

One thought on “Serveri u svetu procesuiraju 9,57ZB podataka godišnje

Comments are closed.