Bitkoin i Afrika: Kriptovalute u stvarnom svetu

Abolaji Odunjo živi u Lagosu, najvećem i najnaseljenijem gradu u Nigeriji, i nedavno je napravio velike promene u načinu na koji posluje. Naime, budući da se bavi prodajom mobilnih telefona, imao je posla sa dobavljačima iz različitih zemalja, i sve do skoro ih je plaćao fizičkim valutama, da bi se nedavno okrenuo kriptovalutama.

PCPress.rs Image

Afrika, obećana zemlja za kriptovalute

Uređaji koje prodaje stižu iz Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a kineski dobavljači su nedavno počeli da traže isplate u kriptovalutama, budući da su efikasnije i brže. Promena je uticala i na bolje poslovanje prodavca, najpre zbog toga što više nije morao da plaća naknade za transakcije. Tako je Bitkoin dobio jasnu i praktičnu primenu, što je zanimljivo jer je u nekim drugim sredinama u tome omanuo.

Odunjo je samo jedan od preduzetnika koji su deo nenametljivog kripto-uspona na afričkom kontinentu, a koji dolazi od malih biznisa i onih koji svojim porodicama šalju novac iz inostranstva. Sume kojima se baratalo u početku nisu premašivale 10 hiljada dolara, i obično su dolazile od vlasnika malih firmi, te pojedinaca. U junu se ta cifra popela do čak 316 miliona dolara, a najveći broj transakcija došao je upravo iz Nigerije.

Pročitajte i:  Mole se hakeri da vrate ukradene kriptovalute

Bitkoin se sve do sada najviše koristio za finansijske spekulacije velikih investitora, ali se to polako menja. Afrika je pogodna za uspon kriptovaluta i zbog toga što su lokalne fizičke valute slabe, te se mnogo gubi kada se menjaju u američki dolar, a proces dodatno komplikuje i zapetljana birokratija. Kriptovalute rešavaju taj problem, te je sve više onih koji svedoče o tome da im posao cveta zahvaljujući blockchain-u.

PCPress.rs Image

Najveći problem je u tome što kriptovalute u mnogim zemljama nisu regulisane zakonom, te tako vlasnici nemaju osiguranje u slučaju da ostanu bez sredstava. Mnogi se oslanjaju na ilegalne menjačnice, vrednosti kriptovaluta se brzo menjaju, a transakcije zahtevaju solidno poznavanje tehnologije. Nigerijska Centralna banka je još 2018. upozorila da digitalne valute nisu legalne i da su investitori prepušteni sami sebi. U mnogim afričkim zemljama Bitkoin ipak poboljšava situaciju, te ukida restrikcije koje je postavila vlada, pa ostaje da se vidi hoće li kriptovalute i dalje uticati na sudbine sitnih trgovaca, te onih koji iz dalekog sveta šalju novac u svoju zemlju.

Pročitajte i:  Tvorac Dogecoina protiv kriptovaluta

Izvor: NBC

Facebook komentari:

Tagovi: , , ,