Dahua

Bootstrap ukida podršku za Internet Explorer

Web framework Bootstrap, na kome se zasniva više od petine Internet sajtova planira da prekine podršku za Internet Explorer 10 i 11. Ova podrška će biti ukinuta u Bootstrap v5, koji će biti dostupan kasnije tokom ove godine.

PCPress.rs Image

Napuštanje IE10 i IE11

Za one koji ne znaju, Bootstrap UI framework je inicijalno dizajnirao Twitter, da bi ga kasnije „oslobodio“ i učinio open-source alatom. To je, u najkraćim crtama, biblioteka koja se sastoji iz kolekcije HTML, CSS i JavaScript UI vidžeta. Paket je dizajniran tako da obezbedi početnu osnovu za web developere, kojima je olakšan razvoj web sajtova, poslovnih i mobilnih aplikacija. Vremenom je stekao ogromnu popularnost jer je jednostavan za upotrebu, odlično je dokumentovan i poseduje podršku za različite browser-e i danas čini osnovu 20.4 procenata svih Internet sajtova.

Odluka da se napusti podrška za IE 10 i IE 11 doneta je prošlog meseca, a korisnici koji i dalje žele da sajtove prilagođavaju IE korisnicima moraće da ostanu na Bootstrap v4 i da ne vrše update na v5 kada ona bude dostupna. Ova odluka je donekle logična, jer IE 10 i IE 11 zajedno drže tek oko 2 odsto tržišta browser-a, sa tendencijom opadanja.

Pročitajte i:  Istraživači otkrivaju malver koji se predstavlja kao WordPress dodatak za keširanje

Prekid podrške je ipak veoma značajan jer povlači pitanje podrške drugih alata za izradu web sajtova. Prvi se povodom tog pitanja oglasio WordPress, CMS kojeg koristi oko trećina ukupnog broja Internet sajtova. WordPress će zadržati podršku za IE, ali neće garantovati da će IE korisnici moći da koriste sve funkcije ovog popularnog CMS-a.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,