BIZIT plus

Vlasnik Tumblr-a ugovora sa OpenAI uvođenje Midjourney AI

Vlasnik Tumblr-a i WordPress.com je u pregovorima sa kompanijama za veštačku inteligenciju Midjourney i OpenAI kako bi obezbedio podatke o obuci preuzete iz postova korisnika, navodi se u izveštaju 404 Media. Izveštaj, zasnovan na anonimnom izvoru unutar kompanije, kaže da su poslovi između Automattic-a i dve kompanije sa veštačkom inteligencijom „neminovni“. Sledi maglovite glasine koje su se proširile na Tumblr-u tokom prošle nedelje, sugerišući da bi ugovor sa Midjourney mogao da obezbedi novi tok prihoda za sajt. 

PCPress.rs Image

Prema izveštaju portala 404, Automattic planira da u sredu pokrene novu postavku koja će „omogućiti korisnicima da odustanu od deljenja podataka sa trećim stranama, uključujući kompanije sa veštačkom inteligencijom“. Ali citira interne postove koji sugerišu da je kompanija uklonila „početnu deponiju podataka“ koja sadrži „sve Tumblrove javne objave između 2014. i 2023.“, uključujući – očigledno greškom – sadržaj koji ne bi bio javno vidljiv na blogovima. Nejasno je šta je urađeno sa ovim podacima i koji su podaci (ako ih ima) poslati na Midjourney i OpenAI

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Brojne kompanije su sklopile ugovore sa proizvođačima alata za veštačku inteligenciju da obezbede podatke o obuci — koji su istorijski bili izbačeni iz javno dostupnih onlajn podataka, što je proces koji je poslednjih godina postao pravno rizičniji. Reddit navodno ima godišnji ugovor od 60 miliona dolara sa Google-om, dok je Shutterstock potpisao ugovor sa OpenAI-om o obuci u svojoj biblioteci fotografija. Ali jedan broj umetnika i pisaca – drugim rečima, kreativna zajednica kojoj se Tumblr posebno brine – protestovao je da se njihov rad koristi za obuku. Kompanije su se borile da hodaju linijom između zadovoljavanja korisnika i eksperimentisanja sa novim AI alatima, što je dovelo do reakcije protiv onlajn prostora poput DeviantArt-a koji su flertovali sa tehnologijom. 

Za sada nema mnogo informacija o tome šta bi bilo koji dogovor podrazumevao, niti koliko će Automattic dobiti od toga. Kompanija ima dugogodišnje poslovanje sa veb hostingom sa WordPress.com i WordPress VIP, oba izgrađena na WordPress softveru otvorenog koda. Ali muči se sa raznim metodama za unovčavanje Tumblr-a — koje je kupio od Verizona 2019. — i najavio je da će umanjiti svoje ambicije za sajt prošle godine.

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *