Budućnost stočarstva: Krave koje su dobile 5G konekciju

Već neko vreme se spekuliše o tome kako će 5G mreža uticati na svakodnevne aktivnosti ljudskih bića, budući da će delovati na širok spektar funkcionalnosti – od rada autonomnih vozila, do  internet iskustva koje će u budućnosti podrazumevati super brze konekcije i preuzimanje sadržaja u deliću sekunde. Tako se već počelo sa eksperimentisanjem na tom polju, pa je jedna farma u Velikoj Britaniji dobila 5G konekciju, što znači da je grupa krava koja tu boravi dobila pristup 5G mreži pre nego većina čovečanstva.

PCPress.rs Image

Radi se o tome da je 50 krava ponelo super-brze pametne ogrlice koje kontrolišu robotske sisteme za mužu, a preko kojih se testira 5G mreža i njen potencijal u poljoprivredi, kao i Cisco Systems Inc. sistem za dovođenje interneta u ruralne krajeve. Ovaj eksperiment je i prilika da se iskusi brže prenošenje podatka u okviru 5G mreže, budući da se ogrlice aktiviraju čim krave uđu u stanicu za mužu i mašinama šalju signal da započnu sa procesom prikupljanja mleka.

PCPress.rs Image

Praćenje životinja preko povezanih uređaja nije ništa novo, te je niz naprednih sistema već ušao u oblast poljoprivrede i stočarstva. To znači da 5G u ove oblasti ne donosi nove revolucionarne funkcije već, kao i na ostalim poljima industrije i života uopšte, obećava da će one koje su već razrađene učiniti daleko bržim i jednostavnijim.

Pročitajte i:  Gartner očekuje veliki rast prihoda od 5G mreža u 2021. godini

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,