Cove

Canon napravio sajt pomoću kojeg fotografišete pravim satelitom

Umesto da predstavi nove fotoaparate i kamere na CES-u 2021, Canon radi nešto potpuno drugačije: dozvoljava vam da fotografišete iz svemira. Kompanija je otkrila interaktivan sajt, koji omogućava da, uz pomoć CE-SAT-1 satelita, opremljenog malo modifikovanom 5D Mark III DSLR tehnologijom, fotografišete lokacije širom sveta, uključujući New York City, Bahame i Dubai.

PCPress.rs Image

Svemirski Canon

Canon je taj mikrosatelit izbacio u Zemljinu orbitu još u 2017. godini, a od opreme ima EOS 5D Mark III kameru koja na semi ima teleskopski objektiv od 40 cm sa žižnom daljinom od 3720mm. Sa 600 km, on omogućava 36 inča rezolucije u okviru 3×2 formata, tvrdi Canon. Za poređenje, satelit koji pruža najveću rezoluciju zemlje, pruža rezoluciju do 3 puta manju.

PCPress.rs Image

Interaktivan demo na sajtu pruža vam mogućnost da napravite fotografije sa više lokacija, a svaka fotografija pruža lokaciju i visinu na kojoj je fotografija napravljena. Međutim, korišćeni su podaci koji su unapred fotografisani, tako da ne slikate baš u realnom vremenu. Mikrosateliti su mnogo manji i jeftiniji od uobičajenih satelita, a Canon se nada da će u narednih deset godina na njima izgraditi biznis vredan milijarde dolara. 

Izvor: petapixel

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,