CarPlay u iOS-u 16 omogućava da plaćate benzin direktno sa vaše kontrolne table

Iako će proći najmanje godinu dana pre nego što vidimo da Apple-ova zapanjujuća CarPlay 2.0 poboljšanja stižu u nova vozila, iOS 16 još uvek donosi neka lepa poboljšanja za postojeće CarPlay sisteme.

PCPress.rs Image

Jedan suptilniji, ali vredniji način na koji Apple poboljšava CarPlay je prihvatanje dve suštinske kategorije aplikacija: aplikacije za punjenje goriva i zadatke vožnje. Međutim, Apple upravo otvara vrata ovim aplikacijama; na programerima će biti da ih prihvate.

Prema Reuters-u, barem neke kompanije za gorivo već se trude da dobiju prostor na kontrolnoj tabli vašeg automobila preko CarPlay-a. To nije iznenađujuće jer je to još jedan način na koji vas mogu ohrabriti da trošite novac na njihove pumpe, a ne na njihove konkurente.

Postavljanje aplikacija za punjenje na kontrolnu tablu ne bi trebalo da bude velika prepreka za programere. Velike kompanije kao što je Shell već imaju aplikacije za iPhone koje se mogu koristiti za plaćanje unapred i pumpa je spremna za rad pre nego što uopšte izađete iz automobila. Sve što ove kompanije treba da urade je da ih prošire na CarPlay interface, slično kao što su Google, Spotify i drugi uradili kada je Apple otvorio nove CarPlay kategorije za svoje aplikacije.

Pročitajte i:  Nema dovoljno prostora na iPhone-u? Pre nego što izbrišete uspomene, proverite iOS podešavanja

Ako ništa drugo, više je misterija da je Apple-u trebalo toliko vremena da dođe do ove tačke. Iako Apple striktno ograničava tipove aplikacija koje se mogu koristiti preko CarPlay-a iz bezbednosnih razloga, aplikacije za punjenje trebale su da budu očigledna uključenost od početka – posebno kada je Apple dodao podršku za aplikacije za punjenje EV pre dve godine u iOS 14. To su tehnički samo aplikacije za „punjenje goriva“ za električna vozila.

Aplikacije za parkiranje i za brzo naručivanje hrane dodate na kontrolnu tablu

Dok većina kompanija za proizvodnju goriva ostaje neutralna u pogledu podrške CarPlay-u u iOS-u 16, HF Sinclair sa sedištem u Dalasu naveo je da planira da koristi novu CarPlay tehnologiju na svojih 1.600 stanica što je pre moguće i da očekuje da će imati neke detalje koje će podeliti otprilike u vreme kada iOS 16 je oslobođen.

BP, Shell i Chevron Corp. nisu odgovorili na zahteve za komentar; međutim, Donald Frieden, izvršni direktor kompanije koja obezbeđuje infrastrukturu koja stoji iza sistema plaćanja zasnovanih na aplikacijama mnogih kompanija za gorivo, rekao je da dobija pozive od naftnih kompanija koje žele da svoje aplikacije rade sa CarPlay-om.

Pročitajte i:  ChatGPT je integrisan u Apple Intelligence

Kada iOS 16 stigne ove jeseni, korisnici CarPlay-a će takođe moći da iskoriste prednosti putovanja sa više stanica u Apple mapama i uživaju u glatkijim Siri interakcijama.

Druga nova kategorija za aplikacije „zadatak vožnje“ omogućiće programerima aplikacija za praćenje kilometraže, plaćanja putarine i pomoći na putu da svoje aplikacije stave na vašu CarPlay kontrolnu tablu.

Izvor: idropnews

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,