Chrome 89 čini Mac hladnijim i štedi memoriju na Windows-u

Google je detaljno opisao poboljšanja efikasnosti koja je napravio sa Chrome 89, najnovijom verzijom svog browsera objavljenom ranije ovog meseca.

PCPress.rs Image

Poboljšanja su stigla u Windows, macOS i Android

U zavisnosti od toga da li koristite browser na Windows-u, macOS-u ili Android-u, Google kaže da bi browser trebao da koristi manje resursa, da se brže pokreće I da bude osetljiviji za upotrebu. Ne pominju se nikakva poboljšanja posebno za korisnike iOS-a. Konkretna poboljšanja se razlikuju u zavisnosti od operativnog sistema. Na svim platformama, Google kaže da je Chrome u mogućnosti da povrati čak 100MB (ili preko 20 procenata na nekim web lokacijama), tako što efikasnije koristi memoriju tabova u prvom planu, a na macOS-u štedi do 8 procenata memorije na osnovu toga kako se bavi tabovima u pozadini (nešto što Chrome već radi na drugim platformama).

Google kaže da su ova poboljšanja na macOS-u koristila oceni Energy Impact score-a browsera za čak 65 procenata, „održavajući Mac hladnijim i tišim “. U operativnim sistemima Windows i Android, browser takođe koristi napredniji alokator memorije u više područja, kako bi dalje smanjio upotrebu memorije i povećao odziv browsera. U operativnom sistemu Windows, Google kaže da beleži uštedu do 22 procenta u „procesu browsera“, 8 procenata u rendereru, 3 procenta u GPU-u, kao i da je ukupna odzivnost browsera poboljšana do 9 procenata. Postoji i mnoštvo poboljšanja specifičnih za Android, za koje Google kaže da rezultiraju sa 5 posto manje upotrebe memorije, manje otkazivanja, 7,5 posto bržim pokretanjem, 2 posto bržim učitavanjem stranica i 13 posto bržim pokretanjem.

Pročitajte i:  Android 12 mogao bi da bude predstavljen 4. oktobra

Vrhunski Android uređaji koji rade na Androidu 10 i novijim verzijama sa najmanje 8 GB RAM-a, takođe bi trebalo da stranice učitavaju 8,5 posto brže. Google je dao slična obećanja u vezi sa prethodnim izdanjima Chrome-a. Na primer, rečeno je da je Chrome 87, objavljen krajem prošle godine, „najveći dobitak u performansama Chrome-a u poslednjih nekoliko godina

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,