BIZIT plus

Chrome pretraživač pomaže da sakrijete svoju IP adresu

Porsche dodaje Google svojim automobilima kako se problemi sa softverom VW-a pogoršavaju.

PCPress.rs Image

Porsche je rekao da će budući modeli uključivati izvorne verzije popularnih Google aplikacija, kao što su Mape i Assistant. Nemački proizvođač automobila je najnoviji koji podržava ugrađeni Google, omogućavajući izvorne Android aplikacije sa bežičnim (OTA) ažuriranjima softvera.

Ranije ove godine, Porsche je rekao da razmatra usvajanje Google-ovog softvera za svoj info-zabavni sistem u kolima u znak da se matična kompanija Volkswagen i dalje bori da popravi probleme sa softverom. Danas je VW saopštio da planira otpuštanje oko 2.000 radnih mesta u svom internom dobavljaču softvera, Cariad, što će odložiti lansiranje njegove nove arhitekture, navodi Reuters.

Pre samo nekoliko meseci VW je predstavio potpuno novu prodavnicu aplikacija dizajniranu da opslužuje njegov širok portfolio brendova automobila. Plan je bio da se vozačima omogući da pronađu poznate aplikacije trećih strana optimizovane za korišćenje prilagođeno automobilima, uključujući velika imena kao što su TikTok, Spotify i Yelp.

„To je novi nivo digitalnog iskustva koji želimo da pokažemo“, rekao je tada izvršni direktor Cariad-a Dirk Hilgenberg, istovremeno dozvoljavajući i izvorne Google softverske aplikacije.

Pročitajte i:  Google Drive bi mogao dodati pametan novi način za organizovanje vaših fajlova

Aplikacije formatirane posebno za upotrebu u automobilima postale su sve popularnije poslednjih godina jer sve više vozača (i putnika) očekuje nivo funkcionalnosti i funkcija na nivou njihovih pametnih telefona. Slično tome, podešavanja poput Apple CarPlay-a i Android Auto-a u velikoj meri zaobilaze domaće tehnološko iskustvo automobila, na veliku žalost proizvođača automobila koji ne žele sve to da ustupe tehnološkim kompanijama.

Porsche, u međuvremenu, ima novog dobavljača na vidiku: Google. Integracijom aplikacija dostupnih preko Plai prodavnice kompanije, Porsche se pridružuje brojnim proizvođačima automobila koji su takođe usvojili Google ugrađeni ili Android Automotive za svoja vozila, uključujući Hondu, GM, Polestar, Volvo i Ford.

Porsche planira da izbaci prva vozila sa ugrađenim Google-om do sredine decenije, iako kompanija neće reći koji će modeli to biti prvi.

Porsche će i dalje verovatno dozvoliti svojim kupcima da preslikaju ekran svog telefona na ekran svog vozila, bilo da to znači Android Auto ili Apple CarPlay. Do sada je samo GM rekao da će onemogućiti preslikavanje telefona, što je izuzetno popularno kod potrošača.

Pročitajte i:  Chrome donosi bolju zaštitu uz očuvanje privatnosti 

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: