Porsche planira Cayenne EV i još jedan električni SUV

Porsche radi na potpuno novom vrhunskom električnom SUV-u, objavio je ovaj proizvođač luksuznih automobila tokom svoje godišnje konferencije. EV koji tek treba da bude imenovan biće četvrti u kompanijinoj ažuriranoj liniji električnih vozila koja uključuje električni Macan za 2024. godinu, a zatim slede električna verzija dvoseda 718 i novonajavljena potpuno električna verzija Cayenne-a.

PCPress.rs Image

Električni SUV će biti pozicioniran kao model performansi iznad Cayenne-a i biće zasnovan na novoj platformi SSP Sport električnog vozila koju je razvio Porsche. Matična kompanija proizvođača automobila, Volkswagen, razvijala je novu SSP platformu kako bi nasledila svoju MEB platformu. Ali proces je bio opterećen problemima sa softverom, što je dovelo do kašnjenja Volkswagen „Projekta Trinity“ koji je trebalo da bude debitantsko vozilo platforme.

Ultra-luksuzni porodični kamioni

Izveštaji sugerišu da će Porscheov novi SUV biti veliki automobil sa sedam sedišta, koji bi, kao i Cayenne, bio privlačan onima koji traže ultra luksuzni porodični kamion. Oliver Blume, predsednik Izvršnog odbora Porchea, rekao je u uvodnoj reči da će novi SUV imati „potpuno novo iskustvo“ u unutrašnjosti, imati automatizovane funkcije vožnje, a njegov eksterijer će imati „tipični Porcheov letenjak“. Blume je takođe izvršni direktor Volkswagen grupe, zamenivši Herbert Diess prošle godine u iznenadnoj promeni.

Pročitajte i:  Fleksibilnost i baterije za EV 

Porsche ima novi fokus na proizvodnju električnih SUV vozila, što je Blume objasnio zbog rastućeg profita u segmentu, posebno u SAD i Kini. Macan ispunjava segment kompaktnih SUV vozila; Cayenne, koji već dolazi u hibridnim opcijama, odgovara kategoriji SUV srednje veličine; a sada, novi SUV ispunjava visoku kategoriju.

Drugi proizvođači luksuznih automobila kao što su Mercedes-Benz i BMV takođe su diverzifikovali svoju ponudu potpuno električnih SUV-ova. Mercedes-Benz je napravio SUV verziju svog vodećeg EQS limuzine i pušta SUV verziju EQE negde ove godine. U međuvremenu, BMV ima visokotehnološku zver u Xs-u, a takođe ima i efikasniji model M60.

Porsche je takođe najavio da će se 718 EV sa dva sedišta prodavati zajedno sa benzinskim modelom, ali će kasnije proizvoditi isključivo električnu verziju. Ovaj proizvođač automobila planira da isporuči više od 80 odsto svojih novih vozila kao potpuno električni do 2030. godine.

Porsche-ovo jedino električno vozilo koje je dostupno za kupovinu je sportska limuzina Taycan, koja, kao i Teslin model S, počinje pomalo da zastareva u poređenju sa ostatkom konkurencije. Porscheova sestrinska kompanija, Audi, je verovatno napravila električnu limuzinu boljeg izgleda u Audi RS E-tron GT, koji je pozajmio EV arhitekturu Taycan-a.

Pročitajte i:  Amazon uveo novih 50 električnih kamiona

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,