Zebra

Čišćenje i podešavanje sistema

Steganos je nemačka softverska kompanija čija su specijalnost sistemi za zaštitu privatnosti i sigurnije korišćenje Interneta. Dodatak njihovoj ponudi je program Steganos Tuning PRO, koji sadrži opcije za čišćenje sistema i optimizaciju rada računara.

Većina rešenja iz ove kategorije nudi sličan skup osnovnih opcija za čišćenje sistema, pa tako Tuning PRO u okviru programskog modula SmartCleaner sadrži uobičajene mogućnost za brisanje nepotrebnih fajlova, pražnjenje korpe sa otpacima, čime se može osloboditi dodatni prostor na hard disku. Postoji i opcija za defragmentaciju i uklanjanje zaostalih ključeva iz Windows Registry baze podataka, što će takođe poboljšati performanse sistema.

Alati za optimizaciju su organizovane u modulu SmartTurbo. Tu su opcije za proveru programa koji se automatski startuju pri podizanju okruženja, optimizaciju Windows podešavanja, promenu Internet i mrežnih parametara. Steganos Tuning PRO takođe sadrži skup opcija SmartUpdate, koje uključuju i proveru da li su dostupne nove verzije sistemskih drajvera ili instaliranih aplikacija.

Program nudi „autopilot“ opciju, sa nekoliko nivoa automatizacije. Ovaj režim u realnom vremenu prati stanje sistema, otkriva potencijalne probleme, nudi savete za poboljšanja i aktivira automatsku optimizaciju. Potpuno automatski rad može biti pogodan za neke korisnika, ali prednost programa je i to što se svaka opcija može aktivirati pojedinačno.

Podrazumevana podešavanja instalacije uključuju automatsko slanje informacija o korišćenju programa, što se može isključiti u opcijama instalacije. Probna verzija programa je bez registracije aktivna svega nedelju dana – upravo su kratak probni režim i visoka cena registracije najveće mane paketa Steganos Tuning PRO, pošto je najveći broj opcija dostupan u raznim besplatnim uslužnim programima. Ipak, vredi ga isprobati – adresa je
www.steganos.com/en/steganos‑tuning‑pro.

Uređuje Jovan Bulajić

(Objavljeno u PC#241)

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,