BIZIT plus

Clearview AI briše podatke o prepoznavanju lica koji pripadaju stanovnicima Velike Britanije

Kontroverznoj kompaniji za prepoznavanje lica Clearview AI naloženo je da izbriše sve podatke koji pripadaju stanovnicima Velike Britanije od strane državnog organa za zaštitu privatnosti, Kancelarije komesara za informacije (ICO). ICO je takođe kaznio Clearview sa 7,5 miliona funti (9,4 miliona dolara) zbog nepoštovanja zakona o zaštiti podataka Ujedinjenog Kraljevstva. To je četvrta zemlja koja je izdala takvu naredbu, ali da li se ona može primeniti?

PCPress.rs Image

Ovo je četvrti put da je Clearview-u naređeno da izbriše nacionalne podatke na ovaj način, nakon sličnih naloga i kazni izdatih u Australiji, Francuskoj i Italiji.

Clearview tvrdi da njegova baza podataka za prepoznavanje lica sadrži oko 20 milijardi slika preuzetih iz javnih izvora kao što su Facebook i Instagram. Ranije je prodao svoj softver nizu privatnih korisnika i preduzeća, ali je nedavno pristao da se ograniči u SAD na prodaju federalnim agencijama i policijskim upravama nakon tužbe koju je pokrenula Američka unija za građanske slobode (ACLU).

U Velikoj Britaniji, usluge Clearview AI su u prošlosti koristile službe za sprovođenje zakona, uključujući Metropolitansku policiju, Ministarstvo odbrane i Nacionalnu agenciju za kriminal. ICO navodi da kompanija „više ne nudi svoje usluge organizacijama u Ujedinjenom Kraljevstvu“, ali napominje da podatke koje je prikupio od stanovnika UK-a i dalje mogu koristiti kupci u drugim zemljama.

ICO je saopštio da je Clearview prekršio nekoliko principa zakona o zaštiti podataka u Ujedinjenom Kraljevstvu, uključujući neupotrebu podataka na način koji je „pošten i transparentan“ (s obzirom da su slike stanovnika izgrebane bez njihovog znanja ili pristanka), „nemajući zakonski razlog za prikupljanje informacija o ljudima“ i „neuspostavljanje procesa koji bi sprečio da se podaci čuvaju na neodređeno vreme“.

Međutim, iako je ICO izrekao novčanu kaznu protiv Clearview-a i naredio kompaniji da izbriše podatke iz Ujedinjenog Kraljevstva, nejasno je kako bi se to moglo primeniti ako Clearview nema posao ili klijente u zemlji koje bi sankcionisali. Kao odgovor na sličan nalog za brisanje i novčanu kaznu izdatu u Italiji u skladu sa zakonima EU ranije ove godine.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: