BIZIT plus

Coinbase kažnjen sa 50 miliona dolara

Coinbase je pristao da plati kaznu od 50 miliona dolara Odeljenju za finansijske usluge države Njujork (NIDFS) zbog navoda da je berza kriptovaluta prekršila zakone protiv pranja novca. Kao deo nagodbe, Coinbase je takođe obavezan da uloži dodatnih 50 miliona dolara u svoj program usklađenosti kako bi sprečio buduća kršenja.

PCPress.rs Image

Njujorški regulatori su otkrili da je Coinbase imao „široke i dugotrajne neuspehe“ u programu kompanije protiv pranja novca, što je potencijalno dovelo platformu u opasnost od „serijske kriminalne radnje“ koja uključuje prevaru, pranje novca, aktivnosti povezane sa seksualnim zlostavljanjem dece materijala i trgovine drogom.

Coinbase je odgovorio na poravnanje u postu na svojoj veb stranici, navodeći da je „uvek spreman da prizna gde smo pogrešili“ i da pozdravlja „prilike da poboljšamo naše programe“. Berza kaže da je od tada izgradila alat za usklađenost sa sankcijama fokusiran na kripto i poboljšala svoj sistem za praćenje transakcija. Takođe je razvio sistem ocenjivanja rizika kupaca za izračunavanje rejtinga rizika klijenata tokom uključivanja i u danima koji slede.

Pročitajte i:  EU sprema kaznu od 500 miliona eura za Apple

„Coinbase ostaje posvećen tome da bude lider i uzor u kripto prostoru, a to znači partnerstvo sa regulatorima kada je u pitanju usklađenost i druge oblasti“, piše kompanija. „Verujemo da je Njujorku – i široj industriji – potrebno više kripto igrača koji su posvećeni usklađenosti i radu sa regulatorima.

Prema NIDFS-u, Coinbase nije mogao da prati broj upozorenja iz svog sistema za praćenje transakcija, alata koji bi trebalo da otkrije sumnjive aktivnosti na platformi. Coinbase je navodno nagomilao zaostatak od preko 100.000 upozorenja, što je rezultiralo time da kompanija nije na vreme prijavila i istražila sumnjive transakcije. Prošle godine, NIDFS je dodelio nezavisnog monitora da proceni praksu Coinbase-a i kaže da će nastaviti da radi sa kompanijom još godinu dana.

Vest o nagodbi dolazi u trenutku kada se berze kriptovaluta suočavaju sa pojačanim nadzorom nakon kolapsa FTX-a i hapšenja bivšeg izvršnog direktora Sam Bankman-Fried.

Izvor: TheVerge

 

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,