BIZIT 2022

Crew Dragon: Testiranje sistema za hitnu evakuaciju

Kompanija Space X je 13. septembra objavila snimak na kojem se vidi komercijalni “kosmički taksi” – Crew Dragon – tokom testiranja sistema za evakuaciju, a radi se o videu koji retko koga ostavlja ravnodušnim, budući da ilustruje u kojem bi smeru granice čovečanstva mogle da se pomeraju u budućnosti.

PCPress.rs Image

Ideja je da, ako nešto krene po zlu kada je u pitanju raketa koja bi Crew Dragon trebalo da ponese u orbitu, modul aktivira sisteme za evakuaciju, a kako bi se što pre udaljio od opasnosti, te se uz pomoć padobrana vratio na Zemlju. Letelica je opremljena sa osam SuperDraco motora, što joj omogućava da u hitnim slučajevima za 7,5 sekundi pređe preko 800 metara, i odmah nakon toga postigne maksimalnu brzinu od 700 kilometara na sat. Padobrani su tu da osiguraju da se letelica bezbedno spusti na Zemlju, da izbegne oštećenja i sačuva posadu.

Pročitajte i:  Letelica koja se bezbedno vratila na Zemlju

Space X je pre nekoliko dana završio prvu fazu testiranja Falcon 9 motora, a radi se o raketi koja bi u kosmos trebalo da ponese dva NASA-ina astronauta, i to zajedno sa Crew Dragon letelicom. Još uvek nije poznato kada bi Crew Dragon trebalo da prvi put u kosmos ponese i članove posade, ali se pretpostavlja da bi to moglo da se dogodi tek kada svi testovi budu uspešno završeni, uključujući i one koji se tiču sistema za hitnu evakuaciju sa rakete.

Izvor: Science Alert

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,