Cyberchondria: Online strah od bolesti

Internet utiče na niz mentalnih poteškoća, uključujući i ono koje je poznato kao cyberchondria (pretraživanje simptoma bolesti), te različite zavisnosti, poput one od online kupovine i društvenih mreža.

PCPress.rs Image

Tim od 100 svetskih stručnjaka upozorio je da je problem sve veći, te da priroda interneta utiče da se lakše dolazi do sadržaja od kojih se postaje zavisno, a poput pornografije i kockanja, koji toliko mogu da utiču na život korisnika, te da dovedu do rasturanja porodica ili gubitka posla. Sa internetom je sve postalo dostupnije, pa je korisnicima lako da poveruju da su upoznati sa nekom temom samo zbog toga što su je čitavu noć pretraživali. Opsesivna ponašanja su kod korisnika sve češća, te se javljaju kroz radnje poput konstantnog osvežavanja društvenih mreža i proveravanja mejlova.

Jedan od fenomena koji najviše zabrinjavaju je i cyberchondria, u okviru koje korisnici konstantno tragaju za informacijama o bolestima, i koja spada u problematično korišćenje interneta, budući da korisnik koji pati od ovog poremećaja na kraju umisli da boluje od svih bolesti koje je pretraživao. Hipohondrija je predstavljala problem i ranije, ali je sve veća dostupnost informacija, koje su često pogrešne, te za cilj imaju da uplaše, ovo stanje podigla na potpuno novi nivo.

Pročitajte i:  Da li će se Facebook srušiti kao kula od karata?

PCPress.rs Image

Tako su neka problematična ponašanja iz prošlosti sa internetom dobila nove forme, te ih je lakše praktikovati, a posledice zloupotrebe interneta biće poznate tek kroz nekoliko decenija, kada generacije čije se problematično ponašanje rodilo u online formi stasaju u odrasle ljude.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,