Da li Apple može da se preseli iz Kine?

Apple je u Kini napravio okosnicu svog iPhone, pa premeštanje može da traje godinama.

PCPress.rs Image

Nezgodan trenutak za selidbu

Apple je u momentu kada se očekuje najveća stopa prodaje izdao saopštenje da će kupci morati duže da čekaju na nove modele iPhone 14 Pro. Jedan od razloga je smanjen kapacitet proizvodnje zbog radikalnih štrajkova radnika.

Apple se godinama oslanjao na ogromnu proizvodnu mrežu u Kini za masovnu proizvodnju iPhone, iPad i drugih popularnih proizvoda. Tokom COVID-a se pokazalo u kojoj meri ova kompanija zavisi od Kine a danas se to ponovo vidi kada su počeli štrajkovi radnika u ovoj državi.

Kako bi smanjili svoju zavisnost od Kine, Apple nastoji da ubrza planove za premeštanje proizvodnje. Neki analitičari smatraju da bi premeštaj mogao da traje godinama ili da se pak nikada neće ni desiti. Procene su da Apple najmanje do 2025. ne može da premesti većinu svoje proizvodnje na druga tržišta kao što je Indija i Vijetnam i to u slučaju da bude veoma agresivan u toj nameri.

Pročitajte i:  Apple planira renoviranje Mac linije sa M4 čipovima

Pre nego što je izbila korona u oktobru u Džengdouu, ta fabrika je proizvodila 85% iPhone Pro uređaje. Smatra se da Apple ne bi bio kompanija kakva je danas da nema Kine kao proizvodne baze. Mnogi smatraju da čak i sada kada Apple šalje poruke da napušta Kinu, zapravo to nikada neće učiniti ili se barem neće u velikoj meri skloniti iz Kine.

Otežavajuća okolnost je niz ključnih faktora koji se odnose na sastavljanje i proizvodnju iPhone a koji se ne može jednostavno replicirati u drugim zemljama. Pod time se podrazumeva dostupnost materijala i komponenti od obližnjih dobavljača, pristup velikoj bazi radne snage inženjera kao i niski troškovi rada, dostupnost zemljišnih površina potrebnih za izgradnju fabričkih gradova. Druge države sa kojima Apple pregovara imaju jedan deo ovog paketa ali ipak nemaju sve.

Indija se u ovom slučaju najbolje kotira. Međutim, Indija ima ogroman problem sa birokratijom koje ima u manjoj meri u Kini. Sam pristup zemljištu i izgradnji u Indiji nije ni približno lak kao u Kini. Sa druge strane, Vijetnam ima manji broj stanovnika a samim tim i značajno manju bazu. Ujedno ima i manje zemljišta na raspolaganju od Kine.

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

Kina je značajan faktor i kada je u pitanju prodaja. Tokom 2021. godine Apple je prijavio 74 milijarde dolara prodaje na tržištu Kine što je 20% njihove ukupne globalne prodaje.

Za sada se svi slažu sa tvrdnjom da Apple neće više dozvoliti da bude u istoj meri zavistan od Kine, ali i da neće u potpunosti napustiti ovu državu.

Izvor: cnn.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,