PC Press Studio

Holandija idealna za zelene tehnološke startapove

Holandija je jedno od najboljih mesta na svetu za startape i preduzeća koja rade na zelenoj tehnologiji. Upravljanje klimom je duboko ukorenjeno u holandskoj kulturi. Sa skoro trećinom svog zemljišta ispod nivoa mora, zemlja je bila veoma prilagodljiva izazovima životne sredine – pronalazeći načine da ih pretvori u mogućnosti za tehnološki rast.

PCPress.rs Image

Zamislite, na primer, kako su Holanđani uspeli da povrate kopno od mora pomoću poldera ili izbegnu poplave iz Severnog mora izgradnjom Delta Works-a, serije brana i barijera od talasa duž južne zapadne obale.

Ipak, ekološki akreditivi Holandije sežu daleko od upravljanja vodovodnim sistemima. Jedan element koji se često zanemaruje je ogromna poljoprivredna industrija zemlje.

Uprkos tome što je 131. najveća zemlja na svetu, ona je 4. najveći izvoznik povrća. Mnogo toga zavisi od ulaganja i pionirskog istraživanja u savremenom uzgoju u staklenicima, koji kombinuje hidroponsku tehnologiju i geotermalnu energiju.

Ima još toga, zemlja planira da do 2023. godine 16% sve utrošene energije učini održivim – i već je dom jedne od najvećih priobalnih vetroelektrana i plutajućih parkova solarne energije u Evropi.

Pročitajte i:  Skladištenje i balansiranje energije za obnovljive izvore

Većina ovih primera proizilazi iz velikih količina finansiranja i vladine intervencije, ali ova ekološka inovacija se odražava i na startap sceni.

Prema Izveštaju o zapošljavanju početnika za 2022., startap kompanije koje imaju uticaj na razvoj – kompanije koje imaju ciljeve održivog razvoja (SDG) u srži svog poslovanja – trenutno stvaraju preko 13.900 radnih mesta u Holandiji.

Razvoj ekoloških tehnologija – deo holandske kulture

Konkretno, 40% ovih radnih mesta otvorile su kompanije aktivne u energetskom sektoru, koji je zabeležio godišnji rast radnih mesta od 22% između 2021. i 2022. godine.

Poznati poslodavci u ovoj oblasti su aktivni u oblasti električne mobilnosti, uključujući proizvođača solarnih automobila Lightyear, proizvođača e-bike VanMoof i dobavljača stanica za punjenje EV EVBox.

Izveštaj je takođe otkrio da je interesovanje investitora za klimatske akcije kao SDG dobilo najveće finansiranje od 2016, u ukupnom iznosu od 2,6 milijardi evra. Osim privatnog finansiranja, kompanije koje razvijaju održive tehnologije mogu imati koristi od podrške vlade i kroz saradnju ili subvencije.

Sve ovo zajedno čini Holandiju vodećom lokacijom za stvaranje tehnologija fokusiranih na životnu sredinu. Ne samo da je ovo podržano od strane vlade i ugrađeno u kulturu zemlje, već postoji i već postojeća radna snaga koja je visoko kvalifikovana za rešavanje ovakvih problema.

Pročitajte i:  Skladištenje i balansiranje energije za obnovljive izvore

Na kraju krajeva, nije slučajno da su Holanđani veliki izvoznici znanja o klimatskoj otpornosti.

Konačno, Holandija ima i pedigre u ekološkim tehnologijama, ali i potencijal da bude svetski lider u inovativnim zelenim tehnologijama. Startapi koji rade u ovom sektoru bili bi pod teškim pritiskom da pronađu bolje mesto za poslovanje.

Izvor: thenextweb

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,