Računari i Galaksija

Da li je Uber vozilo izazvalo saobraćajnu nesreću?

Policija je objavila prve rezultate istrage u slučaju prve saobraćajne nesreće u kojoj je autonomno vozilo udarilo pešaka. 

Policija objavila da li je Uber vozilo skrivilo nesreću

Nakon vesti da je autonomni automobil Ubera ubio pešaka stigle su i prve reakcije policije. Istraga u ovom slučaju je bila olakšana činjenicom da je ceo incident sniman kamerom vozila, a tu su i logovi sistema koji daju sve relevantne podatke. Policija Arizone, gde se dogodila nesreća, je zbog toga bila u mogućnosti da brzo objavi preliminarni izveštaj o nesreći. 

Šef policije Sylvia Moir izjavila je da video snimak uzet sa kamere koja se nalazi na autonomnom vozilu marke Volvo. Ono što prikazuje snimak potencijalno skida krivicu sa vozila jer kako stvari stoje nesrećna žrtva Elaine Herzberg (49) je kriva za nesreću. 

Snimak iz autonomnog vozila Ubera rešava slučaj

Po njenim rečima, na videu se jasno vidi da je sudar teško mogao da se izbegne u bilo kom modu vožnje na osnovu toga kako je pešak izašao iz senke pravo na put. Nesreća se dogodila oko 90 metara od pešačkog prelaza. Iako je vozač bio za volanom dok su se kola sama vozila, procena policije je da bi teško čovek mogao da reaguje bolje od kola u autopilotu.

Pročitajte i:  Tesla vraća 120,000 automobila zbog greške sa vratima

Vozač je izjavio da je pešak samo iskočio ispred kola i da ništa nije primetio do samog trenutka sudara. Prema procenama policije, vozilo se kretalo brzinom od oko 61 kilometar na sat u zoni gde je ograničenje 56, a prilikom sudara nije ni bilo pokušaja kočenja. Stradala Herzbergova, verovatno beskućnik, se jednostavno pojavila ispred kola na putu.

Policija grada Tempi će nastaviti istragu u saradnji sa drugim organima kako bi došli do konačnog zaključka šta se desilo. Ipak, i ovo je dovoljno da Uber i druge kompanije odahnu jer se u prvom slučaju sudara autonomnog vozila i pešaka sa smrtnim ishodom pokazalo da automobil nije izazvao nesreću. Upravo ovakvi slučajevi mogu da odluče sudbinu autonomnih vozila, a kompanije poput Tesle, koje su se našle na udaru kritika za sada imaju dovoljno argumenata za odbranu. 

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , ,