Data centar koji možete poneti: Šest razloga da implementirate svoj data centar u kontejneru

Data Center Container (DCC) je prefabrikovano rešenje za smeštaj opreme i svih pratećih sistema data centra u paketu. Sve što čini data centar je pažljivo uklopljeno, upakovano i povezano u funkcionalnu celinu.

PCPress.rs Image

Brojni su razlozi da izaberete baš ovako rešenje, a navešćemo samo neke:

  1. Gotovo rešenje

Ne morate misliti o planiranju, projektovanju, usaglašavanju, građevinskim i drugim dozvolama. Nema majstora, instalatera, prašine, buke, pregrađivanja prostora. Samo obezbedite prostor u dvorištu i bukvalno spustite svoje kompletno rešenje na pripremljeno mesto.

Ako kod izrade kontejnerskih rešenja ispunite standarde, poštujete tehničke propise i pravila i primenite iskustvo u mnogobrojnim prethodnim projektima, DCC će zadovoljiti i najozbiljnije zahteve. Naravno, postoje uvek specifičnosti i dodatni zahtevi korisnika, ali svaki DCC je istovremeno i…

  1. Prilagođeno rešenje

DCC je modularno rešenje: iako prefabrikovano, može se prilagoditi potrebama korisnika u potpunosti. To ne zahteva utrošak vremena, već se moduli jednostavno konfigurišu i uklapaju u funkcionalnu celinu. Modularnost dozvoljava minimalne početne konfiguracije i naknadno praćenje rasta kapaciteta i obima opreme, što raspoređuje troškove bez prevelikog finansijskog opterećenja. Jedina komponenta koja nije modularna je kontejner: on se ne može deliti na manje delove koje ćete implementirati kako rastu potrebe. Sve ostalo je modularno: napajanje, hlađenje, rekovi… Zapravo, i kontejneri se mogu smatrati modularnim ako potrebe data centra u budućnosti prevazilaze primenu jednog kontejnera: jednostavno dodajete nove kontejnere kao gotove module po potrebi.

  1. Brza implementacija

DCC je rešenje s najbržom implementacijom: kao što smo već rekli, period planiranja i projektovanja je maksimalno skraćen jer se svodi na jednostavno konfigurisanje potrebne opreme i pratećih sistema. Nema građevinskih i instalacionih radova, osim pripreme postolja koje takođe može biti od prefabrikovanih betonskih elemenata. Postavljanje, povezivanje na postojeće napajanje i puštanje infrastrukturnih sistema u rad može se skratiti na manje od nedelju dana, nakon čega unosite opremu koja može odmah da se stavi u funkciju.

  1. Rešenje u skladu sa standardima
Pročitajte i:  Rittal je razvio megavatno hlađenje za AI

DCC je usaglašen sa svim važećim standardima u oblasti IT infrastrukture: zahtevi EN 50600 ili drugih standarda u pogledu klasa raspoloživosti napajanja, hlađenja, kontrole pristupa, zaštite od požara, konektivnosti… Na ispunjenje zahteva standarda ne utiču eventualna ograničenja koja bi se pojavila kod izgradnje data centra u zgradi ili nekom drugom postojećem prostoru. DCC je kompaktna celina koja sve te uslove i zahteve obezbeđuje konstrukcijom i primenjenim rešenjima pre ugradnje i nezavisno od okoline. Pored zahteva standarda za IT infrastrukturu, DCC zadovoljava sve dodatne standarde koji se odnose na pojedine sisteme i instalacije.

  1. Pouzdanost i raspoloživost

DCC je pouzdano rešenje visoke raspoloživosti. U projektovanju, izboru opreme i konceptu modularizacije uzeti su u obzir svi principi i pravila koje diktiraju IT standardi u pogledu klase raspoloživosti za pojedine tehničke sisteme. Primenjuju se redundantne konture napajanja, klimatizacije i komunikacije. Modularnost podrazumeva i proširenje kapaciteta bez zaustavljanja sistema u radu, kao i održavanje koje takođe ne ugrožava funkcionisanje opreme.

  1. Ekonomičnost i efikasnost

DCC je ekonomičan i efikasan u radu: moderna tehnologija omogućava maksimalne uštede energije i skraćenje vremena potrebnog za održavanje opreme. Sistemi hlađenja rade s dodatnim free cooling krugovima, tako da se maksimalno koriste periodi nižih okolnih temperatura. Sistemi s vodom kao rashladnim fluidom rade u režimu temperatura 15/20°C, što znači da je već na temperaturama oko 10°C okolni vazduh dovoljno hladan pa se kompresori isključuju.

Prostor na krovu kontejnera opciono se može iskoristiti za montažu solarnih ćelija koje smanjuju potrošnju energije iz mreže. EC regulisani ventilatori u klima-uređajima smanjuju nepotrebni protok vazduha i potrošnju električne energije. Sva rasvetna tela imaju LED svetiljke i minimalnu potrošnju.

I još dobrih razloga…

DCC je opremljen sistemom praćenja fizičkih parametara prostora (vlaga, temperatura…) tako da svoj data centar možete postaviti na udaljenu lokaciju bez bojazni da nećete znati šta se u njemu dešava. Isti sistem prati i parametre rada opreme i prikuplja i druge informacije, raspoložive na bilo kojoj lokaciji zahvaljujući višestrukim kanalima komunikacije.

Pročitajte i:  Možete li zamenom starog UPS uređaja za novi da uštedite novac?

PCPress.rs Image

DCC je raspoloživ u varijantama dužine od 6 ili 12 metara, širine tri metra, tako da možete smestiti standardnu opremu i rekove u količini koja vam dogovara. Transport i montažu ne obavlja korisnik, već je to deo implementacije.

DCC se izrađuje standardno u stepenu protivpožarne zaštite F30 jer se postavlja u okolini koja po prirodi ima niži rizik od požara i udaljen je od okolnih objekata. Za slučajeve kada to nije dovoljno, može se opciono uraditi u zaštiti F60 ili F90, sa svom pratećom opremom u istom nivou zaštite.

DCC je u potpunosti pogodan za spoljnu montažu, otporan na sve uticaje okoline. Ipak, ako nemate slobodnu površinu napolju, a imate halu ili neki sličan prostor, kontejner se može postaviti i tu.

DCC se može implementirati kao grupa kontejnera, ako je potrebno više prostora. Pojedinačni kontejneri se mogu postavljati na zemlji, jedan pored drugog, ili jedan na krovu drugog radi uštede prostora.

DCC je zaštićena investicija jer ulaganja mogu biti postepena kako zahtevani kapacitet raste, a može se lako i uz zanemarive troškove preseliti na drugu lokaciju ako za tim postoji potreba. Ovo je, naravno, nemoguće ako ste svoj data centar gradili u zgradi.

Kako do DCC-a?

Jednostavno i brzo. Potrebno je da sagledate i definišete svoje potrebe, što je osnova za konfigurisanje rešenja. Ako ne možete sami, tu smo mi da vam pomognemo na bazi dugogodišnjeg iskustva. Posebno je važno uzeti u obzir pretpostavljeni rast kapaciteta i obima opreme.

Važna komponenta je i prostor za smeštaj kontejnera i prateće opreme. Neophodno je proceniti potrebne dimenzije i proveriti uslove za postavljanje. Analiza rizika okoline je preporučljiva kako bi se otklonili ili minimizirali potencijalni problemi.

Pročitajte i:  Izazovi savremenih data centara

Konfigurisanje rešenja je sledeći korak koji radimo, ali u saradnji s korisnikom. U par kratkih iteracija možemo doći do zadovoljavajućeg rešenja i budžeta koji je određen opremom i uslovima implementacije. Naravno, predloženo rešenje je po sistemu „ključ u ruke”, bez potrebe za intenzivnim angažovanjem korisnika.

Usvojena konfiguracija se pretače u projekat za izvođenje koji je takođe skup funkcionalno i tehnički povezanih modula, čiji je rezultat kompletna i jasno definisana tehnička dokumentacija.

PCPress.rs Image

Isporuka opreme i njena integracija, montaža i povezivanje u kontejneru i preliminarno testiranje radi se kod nas. Nema potrebe za dodatnim prostorom kod vas, nema majstora koji vam se šetaju po prostoru i prave buku i prašinu. Kada je oprema instalirana i proverena, dolazite da zajedno uradimo finalnu proveru.

Paralelno s radovima u kontejneru radi se priprema lokacije. Ponekad je korisniku pogodnije da ove radove izvede u sopstvenoj režiji, ali može se u potpunosti osloniti na nas. Naravno, i za ovaj deo posla mi radimo kompletnu tehničku dokumentaciju.

Kada su i lokacija i kontejner spremni, sledi veliko finale: transport, montaža na lokaciji, povezivanje instalacija i probni pogon s testiranjem parametara. Ovo je jedini period kada ćemo vam „smetati” na lokaciji, i to vrlo kratko.

Kada unesete opremu i počnete s radom, saradnji nije kraj. Na raspolaganju smo za održavanje opreme, što je veoma bitan uslov za nesmetan, pouzdan i ekonomičan rad. Umesto formiranja sopstvene ekipe, možete se osloniti u potpunosti na naš iskusni i dobro opremljeni tim. Modaliteti saradnje su različiti i uključuju preventivno periodično održavanje, intervencije po pozivu, definisano vreme odziva i druge opcije i pogodnosti.

Javite nam se da započnemo prvim korakom: upoznavanje i sagledavanje potreba. Tu su i razmena dodatnih informacija, prezentacija implementiranih rešenja, obilazak referentnih lokacija…Kafa, sok… Mi rado primamo goste.

Vesimpex.rs

Facebook komentari: