Data centar kontejneri nove generacije

Kontejnerski data centri nisu novost. Njihove prednosti su očigledne u primenama koje zahtevaju brzo i jednostavno postavljanje i puštanje u rad, mobilnost i punu zaštitu opreme. Prateći sistemi su, po efikasnosti i pouzdanosti, na nivou klasičnih data centara.

PCPress.rs Image

Funkcionisanje pratećih sistema donosi sve oštrije zahteve po pitanju energetske efikasnosti i uštede u troškovima eksploatacije. Zbog toga je Rittal ponudio rešenje koje spaja efikasnost industrijskih klima, maksimalnu uštedu energije i pouzdanost koju zahteva primena u data centrima.

Kontejner

Osnova je metalni kontejner pogodan za montažu na otvorenom, opremljen u skladu sa zahtevima primene, najčešće edge ili industrijskog data centra. Veličina varira od minimalne verzije (10 ft ili 3 m dužine) pa do maksimalnih 40 ft kontejnera (12 m dužine). Iako postoje varijante u klasičnim ISO dimenzijama (širina manja od 2,5 m), unutrašnji raspoloživi prostor u takvim slučajevima zahteva specijalnu organizaciju opreme i donosi teškoće kod ugradnje standardnih servera. Zbog toga se primenjuju kontejneri širine 3 m, koji predstavljaju kompromis: dovoljno prostora u unutrašnjosti i spoljne dimenzije koje ne izazivaju enormno visoke troškove transporta. Naime, iako se širina preko 2,5 m ne uklapa u standardni transport, do 3 m se može organizovati jednostavnija varijanta posebnog transporta.

Iako su kontejneri fiksnih dimenzija, ovaj pristup ostavlja prostor za ekspanziju i proširenja. Dodatni prostor se obezbeđuje postavljanjem dodatnih kontejnera, što je neuporedivo lakša, jednostavnija i jeftinija akcija nego proširenje prostora unutar neke zgrade. Svaki kontejner, počev od onog prvog, stiže na lokaciju pripremljen za ugradnju, sa svim instaliranim i testiranim infrastrukturnim sistemima. Puštanje u rad je veoma brzo i sajt je spreman za rad. Na isti način se rade i proširenja kapaciteta, tako da je ceo sistem veoma efikasan i radi bez zastoja.

Pročitajte i:  Rittal je razvio megavatno hlađenje za AI

PCPress.rs Image

Pored izostanka prljavih i dugotrajnih građevinskih radova, posebna pogodnost je jednostavna papirologija: nema potrebe za obimnim projektovanjem i građevinskom dozvolom. Prostor za kontejnerski data centar može biti bilo koji deo zemljišta koji je pod kontrolom korisnika.

Zaštitne karakteristike

Protivpožarna otpornost kontejnera ne mora biti na nivou sigurnih soba jer se okolni požarni rizici mogu dovesti na prihvatljiv nivo pravilnim odabirom pozicije i dodatnim zaštitnim merama. Isto se odnosi na zaštitu od neovlašćenog pristupa, vandalizma i sabotaže. Generalno, ovako izdvojen objekat je lakše štititi u nekoj fizički izolovanoj celini od prostora unutar zgrade u kojoj se kreće mnogo ljudi, ne samo zaposlenih već i posetilaca.

Sam kontejner, zahvaljujući svojoj konstrukciji, lako obezbeđuje nivo pomenute fizičke i protivpožarne zaštite. Dodatna kontrola neovlašćenog prisustva u zoni objekta, video-nadzor i kontrola pristupa stvaraju veoma sigurno okruženje koje se lako kontroliše.

Klimatizacija

U kontejnerskim data centrima primenjuju se isti principi klimatizacije kao u klasičnim data centrima, sa akcentom na uštedi prostora koji je ograničen. Zbog toga se retko primenjuje hlađenje iz plenuma, jer visina podignutog poda ne može biti velika. Hlađenje tzv. LCP jedinicama s vertikalnom strujom hladnog vazduha i podelom na hladnu i toplu zonu najčešće se primenjuje kao rešenje koje je istovremeno efikasno, lako za implementaciju i ima optimalan utrošak prostora. Za pojedinačne kontejnere najčešće se koriste jedince s direktnom ekspanzijom, a za kontejnere s većom disipacijom opreme ili za farmu kontejnera efikasniji su i ekonomičniji sistemi s vodom kao rashladnim fluidom. Naravno, to podrazumeva ugradnju čilera, u slobodnom prostoru ili u posebnom, tehničkom kontejneru.

PCPress.rs Image

Neophodna je redundansa kapaciteta za hlađenje, nadzor nad temperaturama i signalizacija statusa, radnih parametara i abnormalnih stanja. Pošto su kontejneri po prirodi smešteni izvan radnih prostora i u njih se retko ulazi, daljinski nadzor kroz DCIM sistem je neophodan.

Pročitajte i:  Vertiv: UPS nove generacije

Blue e+ rešenje: industrijska efikasnost i pouzdanost za IT

Blue e+ je patentirano Rittal-ovo rešenje za hlađenje koje je svoju potvrdu i široku primenu našlo najpre u industriji. Dokazan na ogromnom broju primena, isti princip Rittal sada primenjuje i u klimatizaciji kontejnerskih data centara.

Praćenje u eksploataciji je pokazalo da su uštede troškova u odnosu na klasične industrijske klima-jedinice i do 30 odsto. Najveći deo ove uštede postiže se optimalnim radom uređaja u dužem periodu, bez opadanja snage i porasta potrošnje energije za isti efekat hlađenja. Deo ušteda postiže se optimizovanim održavanjem, inteligentnim nadzorom i kontrolom rada i činjenicom da je dovoljna jedna godišnja provera statusa i čišćenje filtera.

PCPress.rs Image

Fizički su u pitanju industrijske klima-jedinice montirane na zid kontejnera, čime se maksimalno štedi unutrašnji prostor. Montažni ramovi za klima-jedinice mogu se pripremiti i ostati nepopunjeni do trenutka kada disipacija opreme bude zahtevala povećanje kapaciteta klimatizacije. Uređaji se projektuju i postavljaju u n+1 redundansi, tako da je i pouzdanost na potrebnom nivou.

U unutrašnjosti se formiraju hladna i topla zona, bez mešanja vazduha, čime se postiže optimalan rad i maksimalna efikasnost sistema.

Uređaji su povezani na sistem komunikacije i daljinskog nadzora i upravljanja zahvaljujući IoT interfejsu. Ovo omogućava prikupljanje podataka o radu uređaja i analizu u cilju prediktivnog održavanja, još efikasnijeg od redovnog. Ovakav daljinski pristup omogućava automatsku obradu servisnih zahteva koji se generišu iz samih uređaja.

Blue e+ principi rada

Klima-jedinice su namenski konstruisane za teške uslove rada u spoljnoj sredini. Za razliku od klasičnih klima-jedinica, ovi uređaji kombinuju pasivno i aktivno hlađenje.

Pročitajte i:  Prednosti mikro data centara u teškim industrijskim i komercijalnim okruženjima

Blue e+ klime poseduju klasičan kompresorski krug koji radi na poznatim principima kada postoji zahtev za višim nivoom snage hlađenja. Naravno, ulazni i izlazni krug su potpuno odvojeni, tako da u sam kontejner uopšte ne ulazi spoljni vazduh. Ovim je obezbeđena zaštita od prodora vlage i od drugih neželjenih efekata.

PCPress.rs Image

Ono što čini ove klime specijalnim i što donosi dobar deo ušteda jeste korišćenje heat pipe tehnologije: u trenucima kada je spoljna temperatura niža od temperature u unutrašnjosti kontejnera, toplota se automatski prenosi iz unutrašnjosti u spoljni prostor. Dakle, u pitanju je svojevrstan sistem free cooling-a koji znatno povećava energetsku efikasnost u radu klime. To naročito dolazi do izražaja na mestima gde postoji znatna razlika između unutrašnje i spoljne temperature.

Za koga je Blue e+ sistem

Iako je ovaj sistem primenljiv u svim slučajevima implementacije kontejnerskih data centara, prednosti dolaze do izražaja i postižu se posebno velike uštede u sledećim slučajevima:

  • Mali i srednji data centri sa disipacijom opreme do 70 kW.
  • Data centri kod kojih se očekuju dalja proširenja kapaciteta.
  • Idealno za lokacije s niskim spoljnim temperaturama koje povećavaju efikasnost Blue e+ spoljnih klima-jedinica.

Kako do kompletnog rešenja? Jednostavno, javite nam se i rešićemo sve zahteve i probleme zajedno.

Nudimo vam rešenje ključ u ruke, koje obuhvata analizu, procenu rizika lokacije, izradu tehničke dokumentacije, isporuku i postavljanje opreme, puštanje u rad i podršku u eksploataciji. Bez glavobolje i previše vašeg angažovanja u oblastima kojima se ne bavite.

Adresa je, kao i uvek: Vesimpex.rs

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,