PC Press Studio

Direktori Tesle pristali da vrate 735 miliona dolara

Akcionari su sami sebe pretplatili.

PCPress.rs Image

Teslin odbor je uveliko premašio norme

Prema izveštajima Reuters-a, Elon Musk, Larry Ellison i drugi sadašnji i bivši članovi Teslinog odbora direktora vratiće 735 miliona dolara za namirenje potraživanja koje su sami sebi uveliko preplatili. Dogovor će zatvoriti sagu koja je počela 2020.godine. Sve je krenulo tužbom koju je podnelo penziono i osiguravajuće društvo za vatrogasce i policajce iz Detroita. Upravo je sve izazvano zbog deoničarskih opcija vezanih za akcije koje su dodeljene upravnom odboru Tesle počevši od 2017. godine. Direktori su se zatim složili da ne primaju nadoknadu za 2021.godinu, 2022.godinu i 2023.godinu. Takođe, oni su napomenuli da treba promeniti i način obračunavanja naknade.

Teslin trenutni odbor uključuje Elon-a Musk-a, njegovog brata Kimbala, James-a Murdoch-a, suosnivača Airbnb-a, Joe Gebbia i bivšeg tehničkog direktora Tesle JB Straubel-a. Ovaj slučaj je odvojen od tužbe koju su akcionari podneli protiv paketa nadoknade od 56 milijardi dolara koji je dodeljen izvršnom direktoru Elon-u Musk-u.

Musk vodi zaseban sudski postupak kako bi branio svoj paket nadoknade

Policijski i vatrogasni sistem penzionisanja grada Detroita optužio je Teslin odbor da je sebi dao nepravednu i preteranu kompenzaciju. Kompezacija je tada iznosila 11 miliona deoničarskih opcija u periodu između 2017.godine i 2020. godine. Društvo je navelo da je odbor uveliko premašio norme. Nagodba od 735 miliona dolara biće vraćena Tesli u takozvanoj „derivativnoj tužbi” najvećoj koju je ikada dosudio sud Delavera.

Pročitajte i:  Cybertruck: Veliki test za vozilo koje se dugo čekalo

Tesla je tvrdila da su deoničarske opcije korišćene da bi se osiguralo da su podsticaji direktora usklađeni sa ciljevima investitora. Tesla tek treba da iznese svoje mišljenje. Međutim, kompanija je navela u sudskim dokumentima da je pristala na nagodbu kako bi se eliminisao rizik od budućeg sudskog spora.

Izvršni direktor Tesle, Elon Musk, vodi zaseban sudski postupak kako bi branio svoj paket nadoknade od od 56 milijardi dolara. Tužbu je podneo akcionar Richard Tornette. Tornette tvrdi da je “najveća nadoknada u istoriji čovečanstva” dodeljena Musk-u, iako se nije u potpunosti fokusirao na Teslu. Tokom 2020. godine, on je primio prvu od 12 isplata u iznosu od 700 miliona dolara kao deo tog paketa.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,