BIZIT plus

Disaster Recovery: Kako da podaci budu uvek sigurni

Šta raditi kad informacioni sistem ne radi? Jasno je da se neprediđene stvari dešavaju, i upravo zbog toga je neophodno da budete spremni na njih. Zato je neophodna priprema za (ne)očekivano kako bi se uspešno sproveo oporavak, tj. Disaster Recovery. Ovo je naročito važno kad su u pitanju mala i srednja preduzeća.

backup server

Za razliku od velikih kompanija koji ne žale para kako bi zaštitili svoje podatke, oni manji ipak moraju da se prvo konsultuju sa svojim budžetom. Bekap na cloud je svakako mudro rešenje koje ne mora da košta puno, ali to je samo jedna opcija. Uvek je dobrodošla dodatna zaštita.

Kloniranje infrastrukture za veću bezbednost

Zamislite da imate informacije na svom serveru, ali i paralelno na cloudu. Pri tom ne mislimo na stadardni bekap, već na kreiranje image-a lokalnog servera! Kreiranjem duplikata dobijate mnogo više jer u slučaju da se nešto desi u lokalu, sve imate dostupno online. Ukoliko se lokalna infrastruktura na ovaj način virtuelizuje, “izgubljeni podataci” ustvari nikad neće nestati.

Pročitajte i:  Pet razloga da vaša poslovna rešenja budu u oblaku

Kako se kloniranje razlikuje od bekapa? Zamislite da imate kuću i da želite da sve što je unutra bude sačuvano. U slučaju bekapa vaše stvari se pažljivo pakuju u kutije i slažu u bezbedni magacin. U slučaju replikacije imate duplikat kuće na drugoj, bezbednoj lokaciji koju 24 sata dnevno čuvaju službe bezbednosti. Dodatni bonus je što svojoj “drugoj kući” možete da pristupite kad god poželite!

Na ovaj način uvek ćete imati pristup svojim podacima pa čak uraditi i system restore, i to tako da ne izbite ni jedan bajt podataka koji ste imali na lokalnom serveru. To je moguće zahvaljujući pre svega Always-on opciji koja garantuje visoku bezbednost podataka.

Disaster Recovery: Always-on opcija koja spašava biznis

Od izuzetne je važnosti da informacioni sistem bude uvek dostupan za rad bez obzira na nepredviđene okolnosti. Kompanija CloudEx omogućava malim i srednjim preduzećima da imaju ovu “always-on” opciju koja je ranije bila dostupna sa velikim kompanijama.

U saradnji sa vodećom svetskom kompanijom za zaštitu poslovnih podataka i funkcionalnosti IT okruženja – Veeam, CloudEx je prilagodio svoje cloud okruženje za uspostavu Veeam Availability Suite rešenja.

Pročitajte i:  Kakvi nas trendovi u svetu Cloud-a očekuju u 2024?

CloudEx Veeam Disaster Recovery kreira i održava replike (klonirane kopije) virtuelnih mašina iz vašeg sistema, zajedno sa funkcionalnom virtuelnom infrastrukturom (mreža, storidž). U slučaju neispravnosti u radu neke korisničke mašine, komandom administratora sistem pokreće automatizovani proces povezivanja i pokretanja te replike u cloud-u.

CloudEx Veeam Disaster Recovery

Kako su podaci sigurni?

Podaci su sigurni jer se virtuelni serveri stalno ažuriraju i čekaju da preuzmu rad u slučaju kritičnog otkaza sistema. CloudEx Veeam Disaster Recovery može da obezbediti jedan server ili celokupnu IT infrastruktura. Sistem u sebi sadrži i automatski ažurirani bekap servera iz koga se mogu sačuvati ili vratiti kopije.

Provajder ka korisniku generiše SSL sertifikat, koji služi za uspostavu sigurnog i enkriptovanog komunikacijskog kanala između korisnika i servis provajdera. Ovu komunikaciju ne može niko da presretne ni da ukrade podatke.

Na ovaj način višestruko obezbeđujete lokalnu infrastrukturu, bez brige o nepredviđenim okolnostima poput kvara, virusa, ljudske greške, više sile ili krađe. Najbolje od svega je što ova opcija uopšte nije nedostižna, šta više, izuzetno je povoljna – naročito kad shvatite šta dobijate. Ustvari, šta sve ne gubite. Nikad.

Pročitajte i:  Uvodnik: Cloud i druge tranzicije

Obezbedite svoju kompaniju na vreme uz CloudEx Veeam Disaster Recovery sistem. Saznajte na zvaničnom sajtu kako vaša infrastruktura može da bude bezbedna uz minimalna ulaganja.

Facebook komentari: