Docus, 1c: Partnerstvo je ključ

Docus se bavi poslovnim informacionim sistemima od svog početka – na tržištu smo duže od 20 godina. Fokus poslovanja su kompanijski poslovni sistemi u oblasti ERP i DMS rešenja za javna preduzeća i privatne kompanije.

PCPress.rs Image

U želji da proširimo poslovna rešenja i za srednje i velike kompanije, pre osam godina je započeto partnerstvo s renomiranom ruskom kompanijom 1C. Docus je postao autorizovani distributer i implementator 1C:ERP2 rešenja za područje bivše Jugoslavije.

Kompanija 1C na tržištu postoji od 1991. U početnoj fazi, razvoj softvera se bazirao na računovodstvenim programima. Agresivnim tržišnim nastupom, ali i brzim razvojem partnerske mreže, broj klijenata računovodstvenog programa je snažno rastao. Oblast razvoja softvera je kasnije (od 1998) proširena i na razvoj kompjuterskih igara. I tu je kompanija bila uspešna, jer je simulator letenja IL-2 Sturmovik u mnogim specijalizovanim izdanjima po testovima nadvisio glavne konkurente.

Vlasnik kompanije Boris Nuralijev uviđa da je nemoguće pokriti ogromno rusko tržište samostalno pa ubrzo kreira sopstveni poslovni model kroz partnerstvo s drugim IT kompanijama u cilju širenja klijentske mreže unutar Rusije, ali i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Već krajem 90-ih godina, 1C accounting je zauzimao više od 40 odsto celokupne prodaje accounting softvera u Rusiji.

1C:ERP2 nije samo ERP druge generacije. To je čitava platforma za razvoj poslovnih aplikacija u sopstvenom razvojnom okruženju. Preko 300.000 programera se bavi razvojem i proučavanjem aplikacija na 1C platformi

Tadašnji model partnerstava koji je forsirao gospodin Nuralijev iz današnje perspektive ne izgleda naročito inovativno, ali je u to vreme predstavljao potpuno novi model poslovanja. U početku se prodaja kroz partnersku mrežu odvijala na čisto komercijalnom modelu, ali je ubrzo počela autorizacija partnera od kojih je traženo stručno usavršavanje u cilju implementacije tadašnjeg 1C rešenja. Naredni korak je bio uspostavljanje franšiznog modela poslovanja s partnerima. Sertifikovani partneri su u velikoj meri prihvatili franšizni model koji se sve više nudio klijentima, ali i sigurno i provereno softversko rešenje za upravljanje poslovnim resursima kompanija…

Osnivač Boris Nuralijev je aktivno pratio rusko tržište proizvođača softvera u cilju širenja prisustva 1C rešenja. S bitnim partnerima se uspostavljao poslovni model uglavnom kroz stvaranje zajedničkih preduzeća, ali i kupovinu delimičnog vlasništva partnerskih kompanija. Trenutno je više od 300 kompanija u delimičnom ili potpunom vlasništvu 1C kompanije. Mnogobrojne poznate kompanije su u potpunom ili delimičnom vlasništvu kompanije 1C – jedna od najpoznatijih je Bitrix.

Pročitajte i:  Salesforce kao holističko biznis rešenje

1C u brojevima

Danas 1C samostalno posluje u više od 30 zemalja, sa svojim kancelarijama u Americi i mnogim zapadnoevropskim zemljama, dok se 1C platforma koristi u više od 90 zemalja i prevedena je na više od 20 jezika. Partnerska mreža obuhvata preko 10.000 partnera. Franšizno poslovanje je jedan od najzastupljenijih modela partnerstva, tako da trenutno više od 7.000 kompanija posluje po tom modelu. Ukupan broj kompanija koje u svom poslovanju koriste 1C platformu prešao je 1,5 milion.

PCPress.rs Image

Zastupljenost 1C rešenja širom bivšeg SSSR-a je više od 90 odsto. Preko 300.000 programera se bavi raz­vojem i proučavanjem aplikacija na 1C platformi.

Poslednjih 10+ godina, 1C platforma se izučava kao stručni predmet na fakultetima bivših država Sovjetskog Saveza. Tehnički fakulteti organizuju predmete za rad sa 1C developer platformom dok fakulteti sa ekonomskih smerova organizuju nastavu za uvođenje 1C rešenja u kompanijama. Takođe, kompanija na svom portalu nudi skoro svakodnevne treninge, ali i veliki broj materijala s prikazima dobre prakse.

1C:ERP2

1C:Enterprise je sistem proizvoda za praćenje i automatizaciju poslovanja. Verzija 8 je pokrenuta u leto 2003. godine i na njoj se zasniva moćna tehnološka platforma, čije karakteristike omogućavaju 1C-u, franšiznim part­nerima, nezavisnim programerima i sistem integratorima, kao i samim klijentima da kreiraju najrazličitije poslovne aplikacije. Praktično ne postoji poslovna oblast koja nije pokrivena nekim od 1C rešenja. Široka mreža partnera, autorizovanih od 1C kompanije, garantuje dostupnost uskospecijalizovanih poslovnih rešenja.

1C:ERP2 nije samo ERP druge generacije. To je čitava platforma za razvoj poslovnih aplikacija u sopstvenom razvojnom okruženju. U potpunosti je razvijen unutar same 1C kompanije, korišćenjem 1C:Enterprise platforme. 1C:ERP2 obezbeđuje potpunu integrisanost svih modula sistema i čak se ne može ni kupiti klasičnim sistemom po modulima, već se prodaje isključivo kao čitav sistem.

Pročitajte i:  GoPro: Pojednostavite upravljanje ljudskim resursima najefikasnijim rešenjima

Pod imenom 1C:ERP2 WE (World Edition) poslednjih godina je krenula marketinška kampanja i prodaja na tržištima van zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Ova edicija u potpunosti ispunjava zahteve koje nameću međunarodni računovodstveni standardi.

ERP predstavlja strateško ulaganje za većinu kompanija, jer je ključni faktor za veliki broj drugih oblika ulaganja. Integracijom funkcionalnosti u jednu platformu, 1C:ERP2 podstiče poboljšanu saradnju, vidljivost podataka i ukupnu operativnu efikasnost

1C:ERP2 povezuje ljude, procese i resurse unutar i izvan organizacije koja ga koristi. U realnom vremenu je moguće dobiti tačne informacije kako o zaposlenima, dobavljačima, tako i kupcima. Informacije su dostupne u svakom trenutku i na svakoj platformi. Suvišni procesi su eliminisani uz poboljšanje komunikacije unutar kompanije. Cilj je jasan: za uspešno poslovanje neophodne su pravovremene odluke menadžmenta i zaposlenih na osnovu dostupnih podataka.

Sistem 1C:Enterprise se sastoji iz dva dela: integrisanog okvira (platforma 1C:Enterprise) i aplikativnog softvera razvijenog na toj istoj platformi 1C:ERP2. Platforma i aplikativni softver zajedno čine poslovnu aplikaciju. Samu platformu koriste partneri ili napredni korisnici. Najvažnije funkcionalnosti rešenja 1C:Enterprise:

 • više od 20 podržanih jezika,
 • podržane platforme: Windows, Linux, MacOS, Web, mobile (Android, iOS),
 • napredni, poslovno orijentisan i user-friendly GUI,
 • mehanizmi upravljanja poslovnim procesima,
 • poboljšane mogućnosti integracije,
 • ugrađeni programski jezik,
 • open source platforma,
 • ugrađeni mehanizmi za kreiranje kompleksnih izveštaja,
 • podržan rad sa svim relevantnim bazama podataka.

1C:ERP2 omogućuje preduzećima svih veličina i kompleksnosti, u različitim industrijama, da pojednostave poslovanje. S više od 25.000 uspešnih implementacija u preko 50 zemalja, 1C:ERP2 nudi robustan skup funkcionalnosti koje koriste najbolje prakse u industriji. Objedinjavanjem osnovnih funkcija, kao što su prodaja, finansije, zalihe i proizvodnja, u okviru jedne platforme, 1C:ERP2 podstiče poboljšanu saradnju, vidljivost podataka i na kraju, povećava ukupnu operativnu efikasnost.

1C:ERP2 pruža napredna rešenja za širok spektar odeljenja, uključujući:

 • upravljanje prodajom i odnosima s klijentima (CRM),
 • upravljanje lancem snabdevanja,
 • upravljanje nabavkom i skladištem,
 • upravljanje proizvodnjom,
 • popravku i održavanje,
 • trezor i finansijski menadžment,
 • kontrolu troškova i računovodstvo glavne knjige,
 • analizu učinka i finansijsko
 • planiranje,
 • planiranje prodaje i operacija.
Pročitajte i:  Extreme Real Estate CRM:Rešenje za prodaju nekretnina

Integracijom ovih funkcionalnosti u jednu platformu, 1C:ERP2 podstiče poboljšanu saradnju, vidljivost podataka i ukupnu operativnu efikasnost.

1C:ERP2 je multikompanijski sistem. Ukoliko klijent posluje kao holding, s više kompanija u svom sastavu, sa 1C:ERP2 serverskim sistemom, omogućeno je korišćenje softvera za sve kompanije holdinga. Jednostavno, uz kupovinu jednog serverskog okruženja, potrebno je samo dokupiti neophodan broj licenci za sve kompanije holdinga. Pri tome se međukompanijske transakcije automatski izvršavaju – nije potrebno naknadno evidentiranje u svakoj od kompanija. Automatizovana je i izrada konsolidovanih bilansnih izveštavanja na nivou čitavog holdinga ili pojedinačne kompanije.

PCPress.rs Image

Poziv za partnerske firme

Docus i 1C kao partneri nastavljaju da razvijaju partnersku mrežu u ovom regionu. Ako se bavite razvojem poslovnih aplikacija, ubrzajte svoj razvoj korišćenjem 1C platforme – podsećamo da se radi o multi-cross platformi koja vaš projekat realizuje istovremeno i za desktop, Web i mobilne aplikacije (Android i iOS).
Ako se bavite konsultantskim uslugama za poslovna rešenja, upoznajte svoje klijente sa 1C:ERP2 rešenjem koje, u svojoj standardnoj verziji, nudi sve što je savremenoj kompaniji neophodno za digitalnu transformaciju. Pišite nam direktno na 1c@docus.co.rs kako biste obez­bedili pristup demo-okruženju.

PCPress.rs Image

Zaključak

ERP predstavlja strateško ulaganje za većinu kompanija, jer je ključni faktor za veliki broj drugih oblika ulaganja. Menadžment uspešnih kompanija uglavnom tvrdi da su zaposleni ključni segment uspešnosti njihovih kompanija. Neki od njih tvrde da je to poslovna ideja, jačanje pozicije brenda… Međutim, da bi se postigla sinergija svih ovih komponenti, mora se obezbediti pristup pravoj količini informacija i sledljivosti, tačno definisati njihove uloge i odgovornost kako bi zaposleni mogli na pravi način da vide put uspeha čitave kompanije. Zaposlenima je potrebno obezbediti lakoću svakodnevnog poslovanja kako bi se fokus prebacio na suštinu poslovnih aktivnosti, svakog od njih.

1C platforma, kao jedno od najvećih ERP rešenja po broju korisnika globalno, predstavlja idealno rešenje za svaku uspešnu kompaniju.

Korisna adresa: 1c.rs/promo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *