BIZIT 2022

Dve trećine Android antivirus aplikacija prepoznato kao prevara

Antivirus aplikacije trebalo bi da pruže sigurnost u trenucima kada se nepromišljeno klikne na neki sumnjivi link, te bi korisnicima trebalo da garantuju da su njihovi uređaji koliko-toliko zaštićeni. Nevolja je u tome što ima sve više antivirus aplikacija, pa je sve teže odabrati pravu, a eksperti tvrde da je veliki deo njih deo neke online prevare.

PCPress.rs Image

Sigurnosna kompanija koja se bavi testiranjem antivirus programa – AV-Comparatives – objavila je da je od 250 aplikacija koje su testirali čak dve trećine bilo očigledna prevara. Aplikacije su testirali tako to bi na uređaje unosili malver da bi ustanovili da li će ih ove uopšte detektovati, te je samo 80 od testiranih 250 na vreme primetilo maliciozne programe. Istraživači su ustanovili da neke aplikacije čak i ne skeniraju uređaje u potrazi za malverom, već se samo oslanjaju na prethodno napravljene liste programa, na osnovu kojih određuju da li je program koji je otpremljen na uređaj dozvoljen ili ne. Tako se neke aplikacije obeležavaju kao sumnjive, a samo zbog toga što se nisu naše na takozvanoj „beloj listi“ koja pobraja bezbedne aplikacije.

Pročitajte i:  Ubisoftov 'The Division: Resurgence' uskoro stiže na iOS

PCPress.rs Image

Ustanovljeno je i da je uznemiravajuće veliki broj testiranih aplikacije kreiran od strane istih grupa developera, te da zbog toga liče jedna na drugu, te da se više fokusiraju na plasiranje reklama nego na zaštitu uređaja. U prilogu je navedena i lista najboljih antivirus softvera, a kako bi se korisnicima pomoglo da se adekvatno zaštite.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,