Ikotek

EasyJet i Wright Electric prave električni avion

Jedna od glavnih avio-kompanija EasyJet je najavila u sredu, 27. septembra 2017. godine da će udružiti snage sa sartup-om Wright Electric kako bi izgradili avion koji se napaja na električnu energiju. Letelica kakvu oni imaju na umu mogla bi da pređe kraću putanju koja bi iznosila oko 539 km, koliko bi trajao let od New York-a do Boston-a.

PCPress.rs Image

EasyJet, je avio-kompanija koja je specijalizovana da radi kraće letove, je izjavila da bi na ovaj način pokrila 20% putovanja njihovih putnika. Kompanija je izjavila da blisko sarađuje sa Wright Electric i nada se da će daljom saradnjom za deceniju imati avion na električni pogon.

Wright Electric je osnovan 2016. godine od strane hemičara koji su se bavili baterijama, aerospace inžinjera i stručnjaka za električna vozila iz NASA-e, Boeing-a i Cessna-e. Dobili su, takođe novčanu podršku Harvard Univerziteta i startup inkubatora Y Combinator, koji novčano pomogao Dropbox, Reddit i Airbnb.

EasyJet je već pokazao da je startup demonstrirao svoju tehnologiju na malom avionu sa dva sedišta, pokazujući da tehnologija može da funkcioniše i kada se radi o malim letelicama. Električni avioni bi mogli da promene svet avio-industrije, zato što gorivo trenutno predstavlja najveći trošak, a i zagađenje okoline bi bilo manje.

Pročitajte i:  NASA lansira raketu da istraži Supernovu staru 20,000 godina

„Kao što smo videli u industriji automobila i avio industrija ide u pravcu električne tehnologije kako bi smanjila negativan uticaj na prirodnu okolinu“, izjavio je McCall.

Izvor: CNNTech

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,