Elon Musk odustao od kupovine Twittera

Elon Musk, vlasnik Tesle i najbogatija osoba na svetu raskinuo je ugovor vredan 44 milijarde dolara za kupovinu Twitter-a. Musk, kaže da je kompanija prekršila više odredbi ugovora prilikom dogovora.

PCPress.rs Image

Očekivano?

Predsednik Twitter-ovog odbora, Bret Taylor, napisao je u tvitu da odbor planira da pokrene pravni postupak kako bi se ipak završila planirana kupovina.

Twitter-ov odbor je posvećen zatvaranju transakcije po ceni i uslovima dogovorenim sa gospodinom Musk-om“, napisao je Taylor.

Musk-ovi advokati rekli su da Twitter nije uspeo ili je odbio da odgovori na više zahteva. Musk je želeo da ima sve informacije o lažnim ili neželjenim nalozima na platformi, što je od suštinskog značaja za poslovni učinak kompanije.

„Twitter je u materijalnom kršenju više odredbi tog sporazuma. Twitter je dao lažne i obmanjujuće izjave na koje se g. Musk oslanjao prilikom sklapanja sporazuma o kupovini“, navode Musk-ovi advokati.

Takođe, Musk je rekao da odustaje, jer je Twitter otpustio visokorangirane rukovodioce i jednu trećinu tima za akviziciju talenata i time je prekršio obavezu da „očuva suštinski netaknute materijalne komponente svoje trenutne poslovne organizacije“.

Pročitajte i:  Tesla izbegavala plaćanje federalnog poreza dok je isplaćivala izvršnim direktorima 2,5 milijardi dolara tokom pet godina

Akcije Twitter-a pale su za 6 odsto. U aprilu, akcije Twitter-a porasle su nakon što je Musk preuzeo udeo u kompaniji, štiteći je od duboke rasprodaje na berzi koja je pogodila druge platforme društvenih medija.

Međutim, nakon što je 25. aprila pristao da kupi Twitter, akcije su u roku od nekoliko dana počele da padaju jer su investitori spekulisali da bi Musk mogao da odustane od ugovora.

Najgori scenario za Twitter

Ovo predstavlja je još jedan preokret u sagi Musk-Twitter. Nakon što je Musk u aprilu sklopio dogovor o kupovini Twitter-a, zatim je stavio kupovinu na čekanje dok kompanija društvenih medija ne dokaže da botovi čine manje od 5 odsto ukupnih korisnika Twitter-a.

U ugovoru je navedeno da Musk mora da plati Twitter-u iznos od milijardu dolara ako posao propadne iz razloga kao što su finansiranje ili ako regulatori blokiraju kupovinu. Međutim, naknada za raskid ne bi važila ako Musk sam raskine ugovor. Musk-ova odluka će verovatno dovesti do dugotrajne pravne borbe između njega i Twitter-a.

Daniel Ives, analitičar u Wedbush-u, rekao je:

Pročitajte i:  SpaceX pravi mrežu špijunskih satelita za američke obaveštajne službe

„Ovo je katastrofalan scenario za Twitter i njegov odbor, jer će se sada kompanija boriti protiv Musk-a u dugotrajnoj sudskoj borbi da nadoknadi ugovor ili naknadu za raskid od najmanje milijardu dolara“, napisao je Daniel.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,