ERP 2024

Enkripcija na strani klijenta za Gmail i Google kalendar je izašla iz beta verzije

Šifrovanje na strani klijenta (CSE – Client-side encryption), sredstvo za zaštitu i kontrolu pristupa ličnim ili korporativnim podacima, stiglo je za Gmail.

PCPress.rs Image

Šifrovanje na strani klijenta daje sledeći nivo privatnosti

U blog postu koji objavljuje vesti, tehnološki gigant napominje da, dok Google Workspace već šifruje podatke koristeći bezbedne kriptografske biblioteke, CSE daje korisnicima i administratorima Workspace-a „potpunu kontrolu“ nad njihovim kriptografskim ključevima i pristupom podacima.

Jednostavno rečeno, ovo bi trebalo da znači da niko ne može da čita poslate emailove ili unose u kalendaru osim onih u organizaciji i primalaca.

Istorija šifrovanja Gmail-a

Google pokušava da dovede CSE u Gmail od 2014. U tim idiličnim vremenima, nakon što je Edvard Snouden otkrio potpuno legalne i ustavne programe nadzora američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), zaštita privatnosti podataka bila na umu celog sveta.

Tada je vodeće rešenje za šifrovanje bilo Pretty Good Privacy (PGP), standard otvorenog koda koji je u to vreme postojao dvadeset godina dok je bio potpuno neintuitivan za krajnjeg korisnika, koji ne bi, na primer, mogao da resetujte zaboravljenu lozinku, jer ih čak ni Google ne bi zadržao u evidenciji.

Pročitajte i:  Funkcija „Uređivanje“ je uvedena za beta testere za Google poruke

Google je omogućio CSE za druge Workspace aplikacije u oktobru 2022, uključujući rešenje za Drive cloud storage, dokumente, tabele i slajdove, kao i softver za video konferencije Meet. To što CSE konačno stiže za Gmail, Google kalendar i čitav niz Workspace aplikacija sugeriše da je pronađena sredina. Oni koji rade u industrijama koje se oslanjaju na privatnost takođe su optimisti u vezi sa tim.

„Šifrovanje na strani klijenta nam daje sledeći nivo privatnosti, kako bismo osigurali integritet u okviru novinarskog procesa“, rekao je Saša Morard, glavni tehnološki direktor medijskog konglomerata (i kupca Google Workspacea) Groupe Le Monde.

„Ovo nam omogućava da garantujemo viši nivo bezbednosti za naše novinare i da zaštitimo naš osetljivi sadržaj”.

Izvor: Techradar

 

Facebook komentari:

1 thoughts on “Enkripcija na strani klijenta za Gmail i Google kalendar je izašla iz beta verzije

  • 26. 05. 2023. at 12:42
    Permalink

    Zaboravljena je lozinka a broj nije vise u funkciju a telefon je u kvaru a ne mogu se prijavim na drugi telefon a bitno ima na taj nalog na ovu adresu ne moze se uci
    sreckoh737@gmail.com

Comments are closed.