ASUS ROG Flow

Era decentralizovane IT infrastrukture

Arhitektura IT infrastrukture konstantno se menja, a jedan od glavnih pravaca novijeg razvoja je decentralizacija. Brojne su potrebe za decentralizacijom IT infrastrukture i usluga, ali su brojni i izazovi. Vesimpex ima rešenja za prevazilaženje takvih izazova na lokacijama i već duži niz godina ih uspešno implementira

Razvoj tehnologija i novih usluga zahteva drugačiji pristup IT infrastrukturi jer se kreiraju nove potrebe. Tehnologije poput Interneta stvari (IoT), industrije 4.0, pametnih gradova, 5G mreže, komunikacije autonomnih vozila, veštačke inteligencije i raznih drugih usluga koje će se tek pojaviti, dovele su do potrebe za približavanjem IT infrastrukture krajnjim korisnicima, tj. do edge computing-a.

Za ubuduće

Na takvim „ivičnim” lokacijama gde je potrebno smestiti aktivnu IT opremu, uglavnom nema adekvatnih uslova u kojima oprema može raditi bezbedno i pouzdano. Počnimo od toga kolika je prostorija za smeštaj i da li ona uopšte postoji? Dalje, osetljivoj opremi su neophodni strogo kontrolisani temperatura, čist vazduh, kao i relativna vlažnost vazduha u granicama koje neće ugroziti rad. A gde su još pouzdano napajanje, PP zaštita, monitoring, zaštita od vandala ili uljeza i čak daljinsko upravljanje?

Pročitajte i:  Schneider – promene su jedina konstanta

I za sada

Ni u postojećim industrijskim okruženjima stanje nije bolje, jer osetljivu IT opremu treba smestiti u proizvodne pogone i okruženje u kom vladaju uslovi koji najčešće nisu zadovoljavajući. Prljave industrije, prašina, vlaga, hemikalije, visoke temperature – rizici za neometan rad IT sistema su brojni, a izazovi po pitanju stalne dostupnosti mašina i ispunjenja plana proizvodnje teški. Nekada je čak potrebno smestiti opremu i van objekta, na otvorenom, gde vladaju veoma promenljivi atmosferski uslovi.

Šta je rešenje?

Neophodnu decentralizaciju potrebno je podržati odgovarajućom infrastrukturom koja će omogućiti izgradnju manje ili veće decentralizovane infrastrukture i smeštanje opreme u bezbedna okruženja koja će pružiti pouzdan rad čak i kada na lokacijama ne postoje zadovoljavajući uslovi.

Rešenja kojima raspolažemo su brojna i modularna, od najmanjih do najvećih potreba, kako po pitanju kapaciteta tako i nivoa zaštite od fizičkih rizika. Jedno od rešenja može biti edge data centar koji konfigurišemo prema trenutnim potrebama, a kapaciteti se naknadno mogu veoma lako proširiti. Za rešenja s visokim nivoom zaštite od fizičkih rizika koristimo micro – data centar, čiji se podsistemi takođe konfigurišu prema zahtevu. Čak i ako je potrebno opremu smestiti na otvorenom, i za to imamo rešenje u vidu outdoor ormana, za potpunu zaštitu od spoljašnjih uticaja s kontrolom svih uslova u unutrašnjosti. Svako od rešenja se dodatno oprema raznim podsistemima fizičke IT infrastrukture kako bismo dobili pravi data centar u samo jednom kućištu ili više njih, na skoro svakom mestu.

Pročitajte i:  BeotelNet: Pionir u hosting uslugama

Visoka ili niska temperatura, požar, prašina, vlaga, fizička oštećenja, korozivni gasovi, hemikalije, sve nabrojano dovodi do znatnog skraćenja životnog veka IT opreme i njenog neplaniranog otkaza. Bez brige, Vesimpex ima rešenje i za vas.

Autor: Aleksandar Bukva, Vesimpex

Kontakt: Vesimpex.rs

Facebook komentari:
BIZIT Seminar

Tagovi: ,