Zebra

Excel formule su najčešće korišćeni programski jezik na svetu

„Excel formule su najčešće korišćeni programski jezik na svetu. Ono što nedostaje je jedan od osnovnih principa u programiranju, a to je sposobnost korišćenja formula za definisanje sopstvenih funkcija koje se mogu ponovo koristiti“, kažeMicrosoft.

Microsoft će dozvoliti korisnicima da kreiraju custom funkcije u programu Excel

Nazvana LAMBDA, funkcija (koja se trenutno nudi beta korisnicima) predstavljaće spas za sve one koji su zaduženi za održavanje sve komplikovanijih proračunskih tabela. Mogućnost ubacivanja Excel-ovog jezika formule u custom funkciju ogromna je ušteda vremena i dobrobit za kvalitet. Iako je prenošenje vrednosti u funkciju zgodno, takođe je moguće koristiti dinamičke nizove ili rich data types. Developeri koji očekuju razvojno okruženje nalik na Visual Code će, ipak, biti malo razočarani. Za tehnologiju su rani dani, a primena preko Name Managera je pomalo nezgodna.

Zasad je sve u beta verziji, a Microsoft još nije naznačio kada će se pojaviti u General Availability. Takođe je malo verovatno da će smetati onim zastarelim spreadsheets koje bi zaista mogle da iskoriste neko sređivanje upotrebom funkcija formule umesto zaobilaznih rešenja za copy i paste koje su korisnici preživeli tokom više od tri decenije postojanja Excel-a.

Pročitajte i:  Nova Windows 10 funkcija - sjajna vest za život baterije vašeg laptopa

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,