Facebook će ekskluzivno prenositi špansku fudbalsku ligu

Za gledanje fudbala ćete uskoro morati da antenu nameštate u smeru Facebooka, jer je Mark Zuckerberg ozbiljan u nameri da postane streaming servis. Kako bi postao globalni streaming lider, Facebook će eskluzivno prenositi špansku fudbalsku ligu. Koliko je to dobro za korisnike, fanove sporta?

PCPress.rs Image

Najveća društvena mreža na svetu potpisala je ekskluzivni ugovor za prikazivanje svake utakmice španske La Lige za neredne tri sezone. To znači da će fanovi fudbala iz Indije, Pakistana i još šest zemalja tog regiona moći da gledaju prenosae utakmica samo na Facebooku. Ovaj region ima oko 348 miliona korisnika, a od toga 270 miliona dolazi iz Indije. Vrednost ugovora nije otrkivena, ali se pretpostavlja da je u rangu prethodnog od preko 32 miliona dolara, kako prenosi Reuters.

Iako je reč o za nas dalekim zemljama, trend širenja online streaming sadržaja ohrabruje sve koji ne žele da plaćaju TV pretplatu i dopunske kanale. Ipak, kao i kod ostalog sadržaja, postavlja se pitanje dostupnosti jer nema svako pristup internetu na način koji pruža ugodno gledanje kao da je na televiziji.

Pročitajte i:  TikTok otkrio ime "novog Instagram-a"

Facebook ulaže u sportske sadržaje

Kompanija Marka Zuckerberga nije jedina koja agresivno ulaže u sportske događaje koji su veoma isplativi. Facebook pored španske lige poseduje prava na utakmice američkog bejzbola, koje plaća milion dolara po utakmici. Interesantno je da je pristup utakmicama besplatan, ali se koristi za targetirano oglašavanje – dakle plaća se privatnošću.

facebook streaming football players
FK Facebook

U razgovoru za Reuters, Peter Hutton, direktor globalnih sportskih događaja Facebooka, izjavio je da će utakmice La Lige u početku biti bez reklama, ali da se razmatra kako da se implementiraju u budućnosti. Sa agresivnim akvizicijama prava na prenose moćnih internet kompanija, mnogi smatraju da će klasični sistem prenosa utakmica biti ugrožen. Peter Hutton uverava da je ovo “samo jedan dogovor i da nije nešto što je velika pretnja za prenose širom sveta.”

Klasične TV kuće s pravom strahuju jer je sport praktično jedina stvar koja je ostala u vlasništvu kablovskih i satelitskih kanala. Pored Facebooka, Amazon je takođe u igri kada je sport u pitanju – oni su otkupili prenos 20 utakmica američkog fudbala (NFL). Te utakmice će moći da prate samo Amazon Prime pretplatnici. Da li je srpski fudbal sledeći?

Pročitajte i:  Ko bi mogao kupiti TikTok?

Izvor: BBC

Facebook komentari: