Više Facebook kviz aplikacija kralo podatke korisnika

Ukoliko volite da rešavate Facebook kviz aplikacije, možda biste trebali da nađete drugu zanimaciju. Nedavno su otkriveni prevaranti koji su godinama krali lične podatke korisnika ove društvene mreže.

Facebook kviz aplikacija krađa podataka profila

Facebook kvizovi su veoma popularna zanimacija onih koji veruju u moć horoskopa i generičkih odgovora na pitanja. To su iskoristili ukrajinski hakeri uz pomoć svog kviza za lakoverne. Iako su godinama krali podatke korisnika, tek nedavno su otkriveni.

Zuckerbergova kompanija odlučila je da tuži dvojicu Ukrajinaca za Facebook kviz prevaru. Oni su identifikovani kao Gleb Sluševski i Andrej Gorbačov i Facebook ih optužuje da su varali korisnike kako bi ih naterali da instaliraju malware u browser-e. Ovi maliciozni plaginovi krili su se u obliku kvizova i horoskopa. Facebook je objavio da je otkrio prevaru tako što su se ispitivale maliciozne ekstenzije.

Maliciozni softver maskiran u Facebook kviz

Prevaranti su, navodno, koristili četiri popularne aplikacije među kojima su se našli FQuiz i Supertest. Pretpostavlja se da su tokom godina koristeći malware prevarili oko 63.000 Facebook korisnika, većinom Ukrajinaca i Rusa.

Pročitajte i:  Facebook menja svoju ciljnu grupu

Prevara je vršena tako što su privlačili korisnike klikabilnim naslovima tipa “Koji si tip osobe?” ili “Šta tvoja boja očiju govori o tebi?”. Ovakvi kvizovi bi tražili korisnicima dozvolu za povezivanje njihovih profila sa malicioznim aplikacijama putem Facebook login opcije.

Kada bi se profili povezali, prevaranti bi tada instalirali plaginove u browsere korisnika. To im je omogućavalo da izvlače lične podatke žrtava i prijatelja sa njihove liste. Na ovaj način su se ubacivale i “divlje” reklame na News Feed korisnika.

Facebook aplikacija za mobilne telefone

Tužba zbog ugrožavanja reputacije Facebooka

Iz ovih razloga Facebook je tužio Slučevskog i Gorbačova navodeći “nepopravljivu štetu po reputaciju kompanije”. Ukrajinski duo je optužen po više tačaka, između ostalog za lažno predstavljanje i prevaru. Ovi prevaranti se vezuju i za prošlogodišnji incident kada je 81.000 privatnih Facebook poruka bilo ponuđeno na prodaju.

Čak su objavili i oglas gde su prodavali pristup nalozima po ceni od 10 centi po nalogu. Pored ovih zatvorenih naloga, prodavali su se i podaci 176.000 profila koji su imali lične podatke dostupne svima. U ovom slučaju Facebook je (za promenu) nevin, ali ipak ostaje pitanje bezbednosti profila korisnika, pa čak i onih naivnih koji veruju u horoskop i Facebook kviz aplikacije.

Pročitajte i:  Amerikanac mora da plati 9,9 miliona dolara zbog spam telefonskih poziva

Izvor: Tech Times

Facebook komentari: