BIZIT Seminar

Facebook najavio nove mere za prepoznavanje opasnih dezinformacija

Borba koju Facebook vodi protiv lažnih vesti, prevara, te spam sadržaja, verovatno nikada neće biti završena do kraja, ali kompanija ulaže napore kako bi smanjila uticaj dezinformacija na ovoj platformi.

Tako je 21. juna najavljen niz novih mera, uključujući i onu u okviru koje će mašinsko učenje biti zaduženo za prepoznavanje postova koji za cilj imaju da obmanu, te dezinformišu ostale korisnike. Ovo nije prvi put da je kompanija najavila da planira da koristi AI za prepoznavanje ovakvih sadržaja, te je jasno da su u objavama uglavnom preuveličane sposobnosti veštačke inteligencije da prepozna lažne vesti. Naime, mašinsko učenje nije u mogućnosti da proverava činjenice na licu mesta, ali može da identifikuje određene signale koji ukazuju na to da bi neki korisnik mogao da bude sklon širenju ovakvih sadržaja, a poput detektovanja informacija koje su već ranije označene kao deo lažnih vesti.

Tako mašinsko učenje prepoznaje duplikate tekstova koji su ranije označeni kao lažni, te uklonjeni, a jedan od najboljih primera je tekst sa jednog francuskog portala u kojem piše kako žrtvama moždanog udara može da se pomogne tako što im se pusti krv iz prsta. Nakon primene novog sistema identifikovani je 20 domena, te 1.400 naloga koji su delili tekstove sa ovom dezinformacijom.

Pročitajte i:  Ljudi su i dalje bolji od veštačke inteligencije u proceni starosti osobe po izgledu lica

Na kraju, ljudski faktor će još neko vreme biti ključan u prepoznavanju lažnih vesti koje nose potencijalno opasne dezinformacije, ali bi i veštačka inteligencija mogla da pruži korisnu podršku.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,