Facebook počinje da testira podrazumevanu end-to-end enkripciju na Messenger-u

Facebook je podelio ažuriranje o svojim dugo očekivanim planovima da podrazumevano uključi end-to-end enkripciju na svojoj Messenger platformi za ćaskanje, rekavši da je počeo da testira funkciju za ćaskanje „između nekih ljudi“.

PCPress.rs ImageFacebook trenutno nudi korisnicima Messenger-a opciju da uključe E2EE na osnovu ćaskanja, ali takve šeme koje su opcione za prihvatanje, uglavnom prihvata samo manjina koja je svesna bezbednosti. Postavljanje end-to-end enkripcije kao podrazumevane biće veliki korak: dodavanje značajnog sloja bezbednosti platformi za ćaskanje koju koristi više od milijardu ljudi širom sveta. Takođe će verovatno izazvati svađe sa vladama koje kažu da E2EE ometa njihovu sposobnost da se bore protiv kriminala.

Enkripcija end-to-end znači da Facebook ne može da vidi sadržaj poruka svojih korisnika – to mogu samo učesnici. To čini mnogo težim (iako ne i nemogućim) trećim stranama kao što su hakeri ili organi za sprovođenje zakona da pretražuju i zadiru u digitalne razgovore.

Poslednjih godina, Facebook-ova matična kompanja, Meta polako dodaje više slojeva enkripcije na svoje različite platforme za ćaskanje, ali ti napori još uvek nisu ujedinjeni. Ćaskanja na WhatsApp-u su podrazumevano šifrovana koristeći isti protokol koji nudi industrijski standardni bezbedni Signal; opciona enkripcija za Instagram DM se trenutno testira; a Messenger nudi E2EE preko funkcije „nestajanja poruka“.

Pročitajte i:  Meta istražuje razvoj AI slušalica sa kamerama

Facebook je kritikovan što nije postavio E2EE kao podrazumevani na Messenger-u, posebno nakon preokreta Roe protiv Wade u Sjedinjenim Državama, gde će se digitalni otisci poput ćaskanja u aplikacijama koristiti kao dokaz u procesuiranju abortusa. Ovo je naglašeno u slučaju, gde je Facebook postupio po nalogu policije za pretres da preda istoriju Messenger ćaskanja tinejdžerke iz Nebraskana i njene majke, što je dovelo do krivičnog gonjenja para za optužbe u vezi sa postojećim državnim zakonima o abortusu.

Facebook je ranije rekao da sporo postavlja E2EE kao podrazumevani na svim svojim platformama za ćaskanje zbog teškoća integracije takve tehnologije u aplikacije koje koriste milijarde i potrebe da se uravnoteži privatnost korisnika sa bezbednošću. U svom današnjem ažuriranju, kompanija je ponovila da je na putu da E2EE učini podrazumevanim za sve razgovore i pozive na Messenger-u 2023.

Pored novog testa podrazumevanog E2EE, kompanija je takođe najavila funkciju pod nazivom „bezbedno skladištenje“ koja će šifrovati rezervne kopije u oblaku istorije ćaskanja korisnika na Messenger-u.

„Testiramo bezbedno skladište za pravljenje rezervnih kopija tih poruka u slučaju da izgubite telefon ili želite da vratite istoriju poruka na novom, podržanom uređaju“, rekli su iz kompanije. „Kao i kod end-to-end šifrovanih ćaskanja, bezbedno skladištenje znači da nećemo imati pristup vašim porukama, osim ako ne odlučite da nam ih prijavite.“

Pročitajte i:  Metina AI će za obuku koristiti objave na društvenim mrežama iz Evrope

Ostale nove funkcije koje se testiraju na Messenger-u uključuju sinhronizaciju izbrisanih poruka na različitim uređajima; testiranje mogućnosti opoziva slanja poruka; i dodavanje šifrovanja porukama bez upotrebe ruku koje se šalju na Messenger pomoću pametnih naočara Ray-Ban Stories kompanije.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: