Facebook zaposlio svoje kritičare

Facebook je zaposlio svoje kritičare, aktiviste za zaštitu privatnosti korisnika. Reč je stručnjacima koji su bili među najglasnijim kritičarima Marka Zuckerberga. Da li Facebook želi da unapredi svoj odnos prema korisnicima ili pokušava da ućutka kritičare?

PCPress.rs Image

Čini se da se facebook svaki dan susreće sa kritikama na račun privatnosti korisnika i nedostatka kontrole sadržaja. Kao logičan korak, kompanija je odlučila da zaposli najglasnije kritičare. Jedan od njih je Nate Cardozo, advokat Electronic Frontier fondacije, koji je tokom godina bio veoma oštar prema Facebooku. Cardozo je pre četiri godine napisao da “Facebookov poslovni moder zavisi od kolektivne konfuzije i apatije kada je u pitanju privatnost”.

Pretpostavljamo da će svoje oštre stavove sada upućivati na internim sastancima u prisustvu Marka Zuckerberga. Pored njega, kompanija je angažovala i Robyn Greene koja je do sada radila na Open Technology Institute kao i Nathana Whitea koji je radio za neprofitnu organizaciju Access Now.

Zašto je Facebook zaposlio svoje kritičare?

Facebook je odbio da nove zaposlene zvanično predstavi i omogući postavljanje pitanja od strane novinara. Ipak, kompanija je izdala zvanično saopštenje gde se objašnjavaju razlozi angažovanja skorašnjih protivnika. Zvaničnu izjavu dao je Rob Sherman, zamenik direktora zaduženog za privatnost korisnika:

Pročitajte i:  Vaša bezbednost je uvek na sigurnom uz Samsung Galaxy kontrolnu tablu za privatnost i bezbednost

Mislimo da je važno da omogućimo novi ugao gledanja u tim koji se bavi privatnošću u okviru Facebooka. To se posebno odnosi na ljude koji na kritički način gledaju naše proizvode, pravila i kompletan proces rada. Znamo da imamo još mnogo toga da učinimo ne samo da bi povratili poverenje ljudi u Facebook, već i da unapredimo njihovo iskustvo kada je privatnost u pianju. Nadamo se da će novi zaposleni pomoći da poboljšamo način na koji ćemo u budućnosti obrađivati temu privatnosti.

Facebook zaista ima još mnogo da radi kako više ne bi bio na meti kritičara. Prvi korak je svakako da se smanji broj afera sa zloupotrebom podataka korisnika, pre svega dece i tinejdžera. Možda im upravo ovi stručnjaci pomognu da nauče kako da poštuju zakone koji se tiču privatnosti korisnika u Evropi, ali i širom sveta.

Izvor: Ars Technica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,