ePlaneta

Fitbit pokreće svoje prvo veliko istraživanje nepravilnog otkucaja srca

Fitbit će uskoro započeti svoju prvu opsežnu studiju virtuelnog zdravlja. Fitbit Heart studija će pratiti otkucaje srca stotina hiljada korisnika, u nastojanju da otkriju atrijalnu fibrilaciju (AFib), poznatiju kao nepravilni srčani ritam. Kompanija se nada da će joj podaci koje prikupi pomoći da poboljša algoritam koji može bolje da identifikuje, pa čak i predviđa stanje među obolelima koji često nisu svesni da imaju poremećaj.

PCPress.rs Image

Prema Fitbit-u, AFib pogađa skoro 33,5 miliona ljudi širom sveta, a pacijenti sa AFib-om imaju pet puta veći rizik od moždanog udara. Međutim stanje može da bude teško za otkriti jer su epizode ​​često sporadične i asimptomatske. Fitbit kaže da je u dobroj poziciji da sprovede istraživanje u ovoj oblasti, jer njegovi uređaji omogućavaju neprestano praćenje rada srca tokom nekoliko dana, a takođe i kada korisnici spavaju, što je optimalno vreme za praćenje otkucaja srca.

Studija, otvorena za sve Fitbit korisnike u Americi koji su stariji od 22 godine i trenutno koriste Fitbit uređaj, prikupiće podatke dobijene tehnikom fotopletizmografije (PPG) na svakom uređaju. Ovo meri brzinu protoka krvi direktno iz zgloba korisnika, a može se koristiti za određivanje srčanog ritma, koji će Fitbit-ov algoritam analizirati na nepravilnosti. Učesnicima studije biće poslato obaveštenje ako pokazuju nepravilan ritam otkucaja srca, a biće takođe povezani sa virtuelnim lekarom (bez naknade) radi dalje procene. Čak im može biti poslat i uzorak elektrokardiograma (EKG) radi potvrđivanja dijagnoze (opet, bez ikakvih troškova).

Pročitajte i:  88 procenata besplatnih Android VPN-ova nije bezbedno za upotrebu

Poboljšanje alata za praćenje zdravlja

Doktor Steven Lubitz, glavni istraživač studije i profesor medicine na Medicinskom fakultetu Harvard, kaže da studija označava početak novog načina otkrivanja i upravljanja raznim zdravstvenim stanjima. „Nadam se da će unapređenje istraživanja inovativne i pristupačne tehnologije, poput Fitbit uređaja, dovesti do više alata koji pomažu poboljšanju zdravlja i smanjenju uticaja AFib-a u velikoj meri“, rekao je.

Zaista, studija je prirodni sledeći korak za Fitbit – ovo je, na kraju krajeva, ono zbog čega se fitnes trekeri i prave – međutim ovo nije prva ovakva studija. Apple je objavio rezultate svoje Apple Watch Heart studije krajem 2019. godine, a kompanija je nedavno objavila da planira da istraži kako se njeni uređaji mogu koristiti za smanjenje rizika od moždanog udara. Međutim, Fitbit-ovo istraživanje će verovatno privući malo drugačiju demografsku kategoriju učesnika, s obzirom na prirodu uređaja koji se fokusira na zdravlje (i njihovu relativnu dostupnost u poređenju s Apple proizvodima). U svakom slučaju, ima puno prostora za brojne istraživače za rad u ovoj oblasti tehnologije koja je tek u povoju.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,