Framework radi na modulu SD kartice pune veličine

Možete brzo da zamenite DisplyPort, eternet, čak i dodatni audio priključak od 3,5 mm u svoj modularni Framework laptop — a danas kompanija konačno počinje da radi na SD kartici za proširenje pune veličine koja ide uz njih.

PCPress.rs Image

Ali ozbiljno, tek počinje taj posao: kompanija kaže da krši tradiciju „prethodno najavljujući“ modul koji možda nikada neće biti isporučen. „Postavili smo cilj za ono što želimo da bude, ali kako nastavimo i učimo, postoji šansa da se on promeni ili čak otkaže“, piše Framework. Ne brinite: ne pokušava da unovči unapred; Ideja je da ako to uradite na ovaj način, Framework vas može odvesti iza kulisa.

SD kartica pune veličine je i dalje jaka zahvaljujući fotografima i videografima, naravno, a u zvaničnoj anketi iz 2021. godine, zajednica Framework-a je rekla da je to drugi najtraženiji port nakon gigabitnog eternet priključka. (Framework je počeo da ga prodaje krajem prošle godine.)

Zašto onda SD kašnjenje? U video snimku za početak projekta, kreator sadržaja Framework-a kaže da je kompanija zapravo želela da ga napravi 2020. godine, ali je odlučila da bi njen tada četvoročlani inženjerski tim verovatno trebalo da se fokusira na lansiranje svog prvog laptopa. U međuvremenu, SD u punoj veličini je postao „dosledno najtraženija kartica za proširenje od strane zajednice“, a bar nekoliko ljudi je pokušalo da uradi svoje.

Svaki od modula kartice za proširenje Framework-a ima standardne muške USB-C portove na drugom kraju — svaki se priključuje u ženski USB-C port na matičnoj ploči. To znači da se mogu priključiti i na druge USB-C računare ili zameniti između Framework mašina… uključujući mini desktop računare „uradi sam“ poput onog koji možete da napravite sa kućištem Cooler Master / Framework matične ploče od 39 USD. Ona vam omogućava da napravite računar tako što ćete ubaciti novu matičnu ploču Framework-a ili zameniti jednu sa starog laptopa kada ga nadogradite.

Govoreći o matičnim pločama, Framework kaže da je otkrio da ima dodatne Intel Core matične ploče 11. generacije i da ih sada nudi uz značajan popust: 199 dolara za Core i5 1135G7, 299 dolara za Core i7-1165G7 i 399 dolara za Core i7- 1185G7.

Ako ste ikada želeli da napravite sopstveni nezvanični Intel NUC, ovo izgleda kao prilično intrigantna opcija. Naravno, postoji mnogo drugih kul stvari koje možete napraviti sa moćnim računarom na jednoj ploči.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,