BIZIT 2022

Text2App: Framework koji kreira Android aplikacije na osnovu tekstualnih opisa

Istraživači sa sa dva univerziteta nedavno su razvili framework koji može da kreira Android aplikacije iz tekstualnih opisa.

PCPress.rs Image

Saradnja Bangladeša i Kalifornije

U razvoju su učestvovali naučnici sa Univerziteta za inženjerstvo i tehnologiju u Bangladešu (BUET) i Univerziteta u Kaliforniji – Los Anđeles (UCLA). „Naša istraživačka grupa pri Odeljenju za CSE, BUET radi na premošćavanju jaza između ljudskog jezika i programskog jezika kako bi računarsko programiranje učinilo dostupnijim“, rekao je jedan od istraživača koji je sproveo studiju, za TechXsplore.

Većina postojećih modela za kreiranje softvera zasnovanih na tekstualnim opisima, zasnovani su na end-to-end modelima neuralnog mašinskog prevođenja (NMT), slično onom na kojem radi Google Translate. Ovi modeli koriste NMT framework za prevođenje ljudskog jezika u izvorni kod. Iako su neke tehnike zasnovane na NMT za prevođenje teksta u aplikaciju postigle obećavajuće rezultate, većina njih nije u stanju da generiše velike programe sa stotinama linija koda. Da bi prevazišli ovo ograničenje, istraživači su stvorili novi formalni jezik (intermediate/srednji jezik) koji beleži složenost izvornog koda aplikacije, predstavljajući ga u izuzetno kompaktnom obliku.

Pročitajte i:  DroidCam - pretvorite stari telefon u daljinski kontrolisanu kameru

U osnovi, istraživači su obučili model prevoda za generisanje predstava na srednjem jeziku koji su kreirali, umesto da kreiraju sirovi izvorni kod, kao što bi to činila većina postojećih tehnika u aplikacijama. Transformišući tekstualne opise u ovaj formalni jezik, njihov framework im je omogućio da kreiraju punopravne mobilne aplikacije, što se pokazalo neizvodljivim pomoću prethodno predloženih metoda.

Opišete aplikaciju i ona se generiše (u teoriji)

Generisanje dugih sekvenci je poznato ograničenje trenutnih modela generisanja sekvenci. Izvorni kod je obično mnogo duži od prirodnog jezika i trenutni najbolji modeli još uvek se bore da postignu 20% tačnosti u generisanju kratkih isečaka koda. To čini nepraktičnim stvaranje velikog softvera, poput mobilnih aplikacija koje se sastoje od stotina linija. Framework koji su kreirali naučnici, nazvan Text2App, može da kreira Android aplikacije koristeći uputstva na engleskom jeziku.

Da bi koristili sistem, korisnici jednostavno trebaju da opišu mobilnu aplikaciju sa određenim opsegom i framework ih automatski kreira za njih. Ovaj rad, mogao bi da omogući istraživačima da preispitaju generisanje programa i aplikacija, uvođenjem novog načina na koji se programi mogu sažeti ili predstaviti, a koji je AI tehnologiji lakše da razume. Važno je napomenuti da su AI modeli koje su obučili istraživači pokazali daleko veći kapacitet od ostalih tehnika pretvaranja prirodnog jezika u aplikacije. Ako dizajniramo programske jezike ili framework imajući na umu AI, naše trenutne AI tehnologije mogu imati i bolji učinak u generisanju koda iz ljudskog jezika.

Pročitajte i:  Američki politički sajt koristi veštačku inteligenciju da ilustruje svoje članke

Pored toga, programski jezici su napravljeni tako da ih kompajleri razumeju, a AI ne u potpunosti. Najzapaženije postignuće studije koju je sproveo ovaj tim istraživača je razvoj srednjeg formalnog jezika koji omogućava pretvaranje teksta u aplikaciju, kao i kompajler koji na kraju kreira aplikaciju. Do sada su naučnici istraživali samo delić njegovih mogućnosti, ali sada takođe traže od zajednice otvorenog koda da doprinese njenoj daljoj evaluaciji i razvoju. Uz više razvojnih napora, Text2App može postati punopravna platforma za razvoj aplikacija zasnovana na prirodnom jeziku. Međutim, potrebno je više razmišljanja u ovom pravcu kako bi bio potpuno pouzdan.

Izvor: Techxplore

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,